Vučević i Exit: Napraviti plan ‘otvaranja’ Srbije po ugledu na Veliku Britaniju i Izrael

1
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Mladima, ali i celokupnom društvu, neophodno je poslati pozitivnu poruku u vidu plana “otvaranja” Srbije po uzoru na Veliku Britaniju i Izrael, i time ih motivisati za veće učešće u borbi za imunizaciju.

To je zaključeno na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa čelnicima Egzit (exit) festivala i udruženja “Novi Sad – omladinska prestonica Evrope” (OPENS).

Vučević je rekao da je Srbija medju vodećim zemljama u vakcinaciji na svetu i da može dostići dovoljan stepen imunizacije stanovništva i vratiti se normalnom životu “pre većine drugih zemalja Evrope i sveta”.

Direktor Egzita Dušan Kovačević je podsetio da je plan otvaranja Velike Britanije, koji predvidja i priredbe sa do 10.000 ljudi tokom maja, a ukidanje svih restrikcija 21. juna, doveo do “naglog talasa optimizma” u toj zemlji.

“Tako nešto je hitno potrebno i našoj zemlji. Upravljanje porukama straha je dostiglo svoje limite i mladima, kao i celokupnom društvu, potrebno je poslati poruku nade, dati im viziju povratka normalnog života kroz plan ‘otvaranja’ Srbije i jasno reći da od svakog od nas zavisi da li će taj plan postati realnost”, ocenio je Kovačević.

Direktor OPENS-a Vukašin Grozdanović rekao je da su mladi tokom epidemije najčešće pominjani kao neodgovorni i krivci za širenje zaraze, te je neophodno promeniti pristup i prepoznati ih kao deo rešenja.

“Potrebno je da razumemo s čim se mladi suočavaju već više od 12 meseci, uz zabranu okupljanja i druge restrikcije. Istraživanja pokazuju da je depresija povećana za 700 odsto u odnosu na predpandemijski nivo… Mladima je neophodno ponuditi izlaz iz ove situacije”, rekao je Grozdanović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.