Mars možda deluje suvo i prašnjavo spolja, ali ima iznenađujuće živahan unutrašnji život, prema novim otkrićima misije InSight američke svemirske agencije NASA.

Sonda InSight koji se spustila na Mars pre 15 meseci otkrila je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetno polje i oko 10.000 vrtloga vetra koji su prešli preko površine planete.

Otkriće je objavljeno u časopisima Nature Geoscience i Nature Communications i očekuje se da pomogne naučnicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumeju zašto izgleda toliko drugačije od Zemlje.

„Ovi rezultati nam pokazuju da je Mars danas aktivna planeta“, kaže Brus Banert, vođa misije, čije je sedište u Kaliforniji.

InSight se nalazi u tridesetak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni, na kojoj su materije na površini planete starosti od 3,7 milijardi do 2,5 miliona godina.

Oko 2.500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rekama lave i znakova da je tekuća voda nekada tekla površinom.

„Sve što je bilo aktivno u poslednjih nekoliko miliona godina, može da bude aktivno i danas, posebno u dubini“, kaže Banert.

Sonda ima seizmograf, koji meri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vetar i magnetni pritisak.

Uređaj je zabeležio 174 potresa do 30. septembra, od kojih je 20 imalo snagu od tri do četiri.

To ne znači da bi se oni osetili kao potresi na Zemlji, zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na našoj planeti. Ali, ako biste stajali na pravom mestu na Marsu mogli biste da ih osetite, kaže jedna od učesnica misije Suzan Smrekar.

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformisanjem i pucanjem gornjih slojeva planete, što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planete, prenosi Hina.

Veliki potresi na Marsu ređi su nego što su naučnici očekivali i nije bilo onih snažnijih.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banert i dodaje da naučnici trenutno imaju mnogo više podataka nego zaključaka.

Smrekar kaže da još nema direktnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.