Vrtići u Nemačkoj muku muče sa vaspitačima: Nema dovoljno mesta za decu, a fali i kvalifikovanih radnika

0
EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Mnogo nemačkih vrtića je pod dvostrukim pritiskom – nemaju dovoljno mesta da prime decu, a ne mogu da dođu do kvalifikovanih radnika da otvore kapacitete koji zvrje prazni, ukazalo je nacionalno Paritetsko udruženje, prenosi N1.

Citirajući sopstvenu anketu zaposlenih u vrtićima i udruženja koja ih finansiraju, krovno udruženje samostalnih organizacija socijalnog i društvenog staranja navodi da je skoro polovina ispitanika izjavila da vrtići u kojima rade ne može da pronađe optimalan broj radnika.

Zbog toga, mnogi vrtići primaju manje dece nego što prostor dozvoljava.

Istovremeno, dve trećine anketiranih je reklo da, posebno u velikim, a manje u malim gradovima i ruralnim sredinama, ne mogu da prime svu decu kojima roditelji traže dnevni smeštaj.

Tri petine zaposlenih je nezadovoljno uslovima i odnosom broja dece i vaspitača, ocenivši da pod sadašnjim okolnostima ne mogu dovoljno da se posvete deci.

Paritetsko udruženje je istraživanje obavila tokom tri letnja meseca prošle godine, a među 1.171 anketiranih su vaspitači, sponzori vrtića i, najvećim delom od 84 odsto, upravnici vrtića.