“Vatikan nije kriv za seksualno zlostavljanje…”: Odluka Evropskog suda za ljudska prava

0
Foto: Profimedia

 (Beta-AP) – Evropski sud za ljudska prava odlučio je danas da Vatikan ne može biti tužen lokalnom sudu za seksualno zlostavljanje koje su počinili katolički sveštenici, potvrdjujući time da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da joj se ne mogu pripisati krivična dela sveštenika i njihovih pretpostavljenih.

Evropski sud je odbacio slučaj koji su pokrenule 24 osobe koje tvrde da su žrtve seksualnog nasilja sveštenika u Belgiji i da je Sveta Stolica odgovorna zbog “strukturalnih nedostataka” zbog čega je katolička crkva decenijama prikrivala slučajeve sveštenika koji su silovali i maltretirali decu.

Oni su se žalili sudu u Strazburu nakon što su belgijski sudovi zaključili da nemaju nadležnost s obzirom na imunitet Svete Stolice kao suverene države.

Evropski sud je rekao da je sud u Belgiji bio u pravu i da žrtvama nije oduzeto pravo na sudjenje i potvrdio odluku da Sveta Stolica uživa suvereni imunitet i da se ne primenjuje izuzetak od tog pravila jer se pogrešno ponašanje biskupa u slučajevima zlostavljanja ne može pripisati Vatikanu.