Vrhovni sud SAD zaštitio LGBT zaposlene od otpuštanja: Trampova administracija bila protiv te odluke

0
Foto: Profimedia

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je presudio da Zakon o građanskim pravima iz 1964. štiti LGBT pripadnike od diskriminacije pri zapošljavanju, uprkos protivljenju administracije američkog predsednika Donalda Trampa koja smatra da seksualna orijetnacija i rodni identitet nisu obuhvaćeni ovim zakonom, prenosi Dejli mejl.

Devet sudija Vrhovnog suda je odlučilo da ključna odredba Zakona o građanskim pravima (član 7.), kojom se zabranjuje diskriminacija na poslu na osnovu pola, kao i rase, boje kože, nacionalnog porekla ili religije, obuhvata i LGBT pripadnike (6 prema 3 u glasovima).

“Poslodavac koji otpusti zaposlenog samo zato što je homoseksualac, lezbejka ili transrodna osoba, to čini zbog osobina ili radnji koje se ne bi ispitivale i dovodile u obzir u slučaju heteroseksualaca”, napisao je u zajedničkom mišljenju presude sudija vrhovnog suda Nil Gorsuč.

“U ovakvim slučajevima, seksualna orijentacija je uzrok otkaza, a to je upravo ono što Zakon o građanskim pravima u članu 7. zabranjuje”, dodao je Gorsuč.

Kako piše Deji mejl, ova odluka predstavlja najveću pobedu za LGBT zajednicu u SAD još od kada je Vrhovni sud 2015. godine legalizovao istopolne brakove širom zemlje. Oni će sada uživati automatsku saveznu zaštitu.

Podsetimo, prošle nedelje je Trampova administracija najavila ukidanje smernica koje su zabranile diskriminaciju trans osoba u zdravstvu, a koje je primenila administracija Baraka Obame, prethodnog predsednika SAD.