Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu bombašu s Bostonskog maratona

0
EPA/BILLIE WEISS

Američki Vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu izrečenu napadaču na Bostonski maraton Džoharu Carnajevu zbog njegove uloge u tom napadu 2013. u kojem je poginulo troje ljudi, a povređeno više od 260, presudivši u korist savezne vlade.

U odluci donetoj sa šest glasova prema tri, sudije su prihvatile argumente Ministarstva pravosuđa koje je osporavalo odluku Žalbenog suda iz 2020. koji je prihvatio sudsku odluku da je Carjanev kriv, ali je ukinuo smrtnu kaznu.

Vrhovni sud se nije složio sa žalbenim sudom u Bostonu da je Carnajevu bilo prekršeno pravo na pravedno suđenje i da je sudija pogrešno isključio neke dokaze za jedno drugo krivično delo.

Američki predsednik Džo Bajden obećavao je u predizbornoj kampanji da će raditi na ukidanju smrtne kazne na saveznom nivou i podsticanju saveznih država da to takođe učine, podržavajući umesto smrtne kazne doživotni zatvor bez uslovnog puštanja na slobodu.

Ali, njegova administracija prošle je godine odlučila da nastavi sa žalbenim postupkom u tom slučaju koji je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa pod bivšim republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

Advokati napadača, koji sada ima 28 godina, a u vreme napada imao je 19, tvrdili su da je on imao sekundarnu ulogu u napadu u odnosu prema svojem bratu Tamerlanu, kojeg su smatrali “autoritetom” s “nasilnim islamističkim ekstremističkim uvjerenjima”:

Sudije su 2015. zaključili da je Džohar Carnajev kriv po svih 30 tačaka optužnice i da zaslužuje smrtnu kaznu zbog podmetanja bombe u čijoj su eksploziji poginuli Martin Ričard (8) i kineska studentkinja Lingzi Lu (23). Radnica u restoranu Kristl Kempbel (29) poginula je u eksploziji druge bombe.

Nijedan savezni zatvorenik u SAD-u nije bio pogubljen punih 17 godina do Trampa koji je nadgledao 13 pogubljenja u poslednjih šest meseci svog mandata.

Bajdenov glavni državni tužitelj Merik Garland prošlog je jula uveo moratorijum na savezna pogubljenja dok Ministarstvo pravosuđa ne preispita smrtnu kaznu.

Braća Carnajev detonirali su dve improvizovane bombe na finišu maratona 15. aprila 2013. godine. Nekoliko dana posle ubili su policajca. Tamerlan Carnajev umro je nakon pucnjave s policijom.