Vrh MUP-a Crne Gore: “Žalimo zbog neprijatnosti koje su građani doživeli na Cetinju”

0
Screenshot Vijesti TV

 (Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brdjanin izjavili su danas da žale zbog neprijatnosti koje su pojedini gradjani doživeli na Cetinju gde je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i pozvali političke lidere da bez odlaganja počnu da rade na smirivanju tenzija.

Pojedini stručnjaci su ocenili da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i da reakcija tokom razbijanja demonstracija protiv ustoličenja Joanikija nije bila srazmerna cilju, kao i da je prekomernom upotrebom sile, hemijskih sredstava i zakonom nedozvoljenih gumenih metaka, policija razbila mirne proteste.

Sekulović i Brdjanin su saopštili da pojedini delovi bezbednosnog sektora u lancu komande nisu otkazali poslušnost, te pozvali medije da kad se radi o ovako osetljivim situacijama, uvek kontaktiraju njihove službe kako bi zajedno doprineli objektivnom informisanju u javnom interesu.

Poručili su da ničiji život nije vredniji od drugog, te da su ove institucije uložile sve napore da to i pokažu ovih dana, kako su kazali, uvažavajući različita ljudska prava gradjana, ali i štiteći dignitet profesije, ustavno i sekularno ustrojstvo države.

“Dali smo sve od sebe da se ne prekorače ovlašćenja i da ispoštujemo sve aktere, a svaki primer za koji se navodi da je toga bilo pomno ćemo ispratiti, uz podsećanje da je ovo bila teška i delikatna policijska akcija”, saopšteno je iz uprave crnogorske policije i MUP-a.