Opozicija će bojkotovati predstojeće izbore, samo ukoliko vlast ne ispuni zahteve koje je pred nju postavila.

Konačna odluka će zato sačekati. Ali vreme ističe, kazao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od lidera Saveza za Srbiju posle jučarešnjeg sastanka opozicije.

A rok za ispunjenje zahteva koji je opozicija juče dala vlastima je polovina septembra, kada će doneti konačnu odluku.

Pitanje bojkota, međutim, ostaje jedna od omiljenih tema u javnosti koja je svakodnevno preispituje.

Posle jučarašnjeg sastanka, opozicija koja je prisustvovala sastanku saglasila se da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da mediji nisu slobodni.

„Vlast će biti odgovorna ukoliko ne bude izbora, odnosno bude izbora koji to nisu”, poručio je Janko Veselinović i ocenio da za sada nema nikakvih pomaka sa zahtevima opozicije.

Da li će do pomaka doći i hoće li vlast i opozicija uspostaviti konsenzus o izbornim uslovima, pitanje je čiji se odgovor očekuje na predstojećim okruglim stolovima na kojima učestvuju predstavnici ova dva politička na pola na Fakultetu političkih nauka i u organizaciji civilnog sektora, Fonda za otvoreno društvo, CeSID-a i Crte.

Politikolog i član ekspertske grupe protesta „Jedan od pet miliona“ Boban Stojanović izjavio je za dnevni list Danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da „privede“ opoziciju na izbore „stvarima koje ne mogu previše da ga okrnje“.

„Ne verujem da će vlast pristati da ispuni 42 preporuke ekspertskog tima, već samo nešto od toga, sa ciljem da napravi razdor u opoziciji i ‘izvuče’ makar nekog od njih na birališta, kako bi umanjila efekat bojkota. Oni su svesni da moraju nekako da izvuku opoziciju na izbore i sve će uraditi da se to desi“, ocenio je Stojanović, a preneo N1.

On je dodao da opozicija mora da bude „čvrsto“ na liniji „ili sve 42 preporuke eksperstkog tima ili ništa“, navodeći da ne veruje da „bez normalnih medija do izbora nešto može da se promeni“.

Bojan Klačar iz CeSida smatra da je prvi sastanak vlasti i opozicije odložio odluku o bojkotu i da se zato sada septembar pominje kao rok.

„Do septembra je moguće da se kroz dijalog postigne dogovor u kom pravcu bi stvari mogle da krenu. Ako bi se pronašao zajednički imenilac, ima vremena za neke sitnije tehničke stvari u izbornom procesu, to bi mogla da bude neka vrsta dinamike“, naveo je Klačar.

On je, gostujući na N1, izjavio i da opozicija ima adut u rukama – bojkot, i da na taj način u pregovorim ima šansu da za sebe izbori najviše.

„Ukoliko bojkota bude, imaćemo drugačiju kampanju. U kampanji bojkota, opozicija bi morala da bude aktivna od prvog dana, da li kroz proteste ili neke druge akcije, moralo bi da traje od septembra. Kampanja mora da se nastavi i nakon dana za glasanje. Vlast bi morala kampanju da fokusira na podizanje motivacije da se izađe na izbore. Videćemo kakva će biti kosovska dinamika, možda bude još neka tema povezana s izborima“, rekao je Klačar.

Opozicija je, podsećanja radi, zahteve sa protesta „Jedan od pet miliona“ u decembru artikulisala kroz potpisivanje Sporazuma sa narodom u kome se, između ostalog, navodi i da neće učestvovati na sledećim izborima pod uslovima koji ona ocenjuje kao neravnopravne i nefer. Osim toga, obavezali su se i da neće učestvovati u skupštinskih zasedanjima.

Kasnije je oformljena ekspertska grupa koja je, u skladu sa zahtevima „Sporazuma sa narodom“, sačinila 42 preporuke o izbornim i medijskim uslovima, na koje je je podsetilo i Udruženje „Jedan od pet miliona“ i poručilo da su one „crvene linije“ bez kojih nema izbora.

Komentara

  1. PAD Vizantije
    6. avgusta 2019. 15:50

    Зло је мучно садашње поднети, Зло нас бивше пече у памети, Будуће већ једе нас, Дневне туге рађају сне худне, А сни ноћни растуже нас будне. Јесмо л' без зла који час? Сава Мркаљ, 1825.

  2. Nervozni glasač
    7. avgusta 2019. 09:46

    Neki od građana su već prelomili. Bojkot !

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.