Opel sada prima narudžbine za novi, električni Vivaro-e, sa cenama od 35.650 evra (sve cene u Nemačkoj, bez PDV-a) – bez lokalno važećih bonusa. Isporuka teretnog vozila bez emisija počeće ove godine. Kupci Opel Vivaro-e mogu da biraju između dve veličine litijum-jonske baterije, u zavisnosti od vlastitih potreba: sa 75kWh do 330 km ili za one koji imaju manje intenzivno svakodnevno korišćenje  vozila, sa 50kWh i dometom do 230 kilometara, oba u WLTP1 ciklusu. Bez obzira na veličinu baterije,Vivaro-e omogućava profesionalcima da iskoriste beskompromisnu ​​mobilnost od vrata do vrata daleko izvan „poslednjeg kilometra“.

“Vivaro-e je Opelovo prvo elektrifikovano lako komercijalno vozilo“, rekao je Andreas Mark, šef Opel Nemačka. „Nezavisno o veličini baterije, naš novi kombi uvek prevozi robu od vrata do vrata bez emisije štetnih gasova – daleko iznad„ poslednjeg kilometra “- i bez kompromisa o izvodljivosti. Vivaro-e predstavlja atraktivnu ponudu na rastućem LCV tržištu.“

Vivaro-e odlikuje nosivost do 1.275 kg, što je skoro isto koliko i 2.0-litarska dizel verzija Cargo S (maksimalna nosivost 1.405 kg). E-kombi je takođe jedino elektrifikovano vozilo proizvođača automobila koje se isporučuje sa priključkom za prikolicu koji omogućava maksimalni vučni kapacitet od 1.000 kg[1].

Opel nudi Vivaro-e u tri dužine – 4,6 metara (S), 4,95m (M) i 5,30m (L) – i nekoliko verzija, uključujući  van, kombi, van sa produženom kabinom i kabina sa platformom. Većina verzija Vivaro-e visoka je samo 1,90 m i zbog toga može ući u podzemni parking. Opciono je dostupan širok spektar asistencijskih sistema i naprednih tehnologija, uključujući kameru za gledanje unazad 180 stepeni i multimedijske zabave. Korisne karakteristike kao što su klizna vrata sa senzorima i FlexCargo pružaju dodatnu funkciju.

Sa 100kW (136hp) i 260 Nm obrtnog momenta iz električnog pogonskog sistema, Vivaro-e nudi veće performanse od većine električnih komercijalnih vozila. Elektronski regulisana maksimalna brzina od 130 km/h omogućava brzinu za autoput, istovremeno čuvajući električni domet. Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji vraća energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost.

Baterija koja se nalazi ispod prtljažnika dodatno snižava težište, što koristi Vivaru-e u krivinama i daje mu stabilnost pri udaru bočnog vetra čak i kada je potpuno napunjen, a istovremeno doprinosi većem zadovoljstvu u vožnji.

Električna mobilnost: razne opcije punjenja, “OpelConnect”e-usluge

Ispunjavajući do savršenstva svoju ulogu pouzdanog partnera za velike i male flote, zanatlije i preduzeća, Vivaro-e je jednostavno puniti koliko i koristiti. Preko zidne kutije, brzog punjača ili čak kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaki Vivaro-e spreman je za razne mogućnosti punjenja.

Koristeći javnu stanicu za punjenje od 100kW DC, punjenje 50kWh baterije do 80% stanja napunjenosti traje oko 30 minuta (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da su vremena punjenja što kraća i da baterija (pokrivena osmogodišnjim / 160.000km garancijom) ima dug vek. U zavisnosti od tržišta i infrastrukture, Vivaro-e sadrži snažno trofazno napajanje od 11 kW ili jednofazni ugrađeni punjač snage 7,4 kW.

Ponuda kablova i zidnih kutija varira u skladu sa energetskom infrastrukturom svakog tržišta, čime se Vivaro-e kupcima može pronaći i koristiti stanica za punjenje gotovo bilo gde.

Kako bi korišćenje Vivaro-e bilo još praktičnije, “OpelConnect” aplikacija, “myOpel”  i „Free2Move Usluge“ – brend mobilnosti Groupe PSA – nude posebna rešenja za električna vozila. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija „Napuni moj automobil“ iz aplikacije “Free2Move Usluge” omogućava pristup više od 140.000 punjačkih mesta u celoj Evropi, uključujući plaćanje. Da bi kupci još lakše izabrali pravu tačku punjenja, aplikacija „Free2Move usluge“ vrši izbor koji se zasniva na rastojanju do tačke punjenja, brzini punjenja i trenutnoj ceni punjenja mogućih opcija.

Pomoću funkcija daljinskog upravljanja “OpelConnect“ kupci mogu pomoću svojih pametnih telefona da provere stanje napunjenosti ili programiranje klima uređaja i vreme punjenja baterije.

Pored toga, „OpelConnect“ se kreće od eCall poziva i kvarova do brojnih drugih servisa, poput statusa vozila i informacija. “LIVE” Navigacija[2] pruža informacije o saobraćaju na mreži u realnom vremenu.

Za sve zadatke: razne verzije, do 6,6m3 zapremine tereta

Opel je prilagodio Vivaro-e za brojne potrebe kupaca, sa opterećenjima do 1.275 kg i ukupne težine vozila od 2.800 do 3.100 kilograma. Posebno kompaktan S sa 4,60 metara zatvara razliku između van segmenta i transportera. Sa prečnikom okretanja od samo 11,8m, Vivaro-e je vrlo spretan u uskim prostorima.

Zahvaljujući praktičnom teretnom prostoru FlexCargo, S verzija sa 4.6 metara dužine ima kapacitet tereta 5.1m3. To omogućava prevoz predmeta dužine do 3,23m. M i L 4,95m i 5,30m imaju maksimalni teretni kapacitet od 5,8 i 6,6m3. Daske ili paneli dužine do 3,58 ili 3,93m mogu se sigurno skladištiti, dok mnoštvo skladišnih prostora u kabini (koji standardno ima električnu parking kočnicu) može udobno smestiti brojne manje stvari.

Široka zadnja i klizna bočna vrata Vivaro-e pružaju neograničen pristup teretnom prostoru ili putničkom prostoru. Posebno su praktična električna klizna bočna vrata koja se automatski otvaraju – pokret stopala je sve što je potrebno za otvaranje vrata spolja.

Pomoćni sistemi: od automatskog kočenja do upozorenja o pospanosti vozača

Vivaro-e nudi neobično širok spektar sistema za pomoć vozaču koji poboljšavaju sigurnost profesionalaca. Pored prednjeg displeja, Vivaro-e uključuje pomoć pri zadržavanju trake, prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o pospanosti, upozorenje od čeonog sudara i automatsko kočenje.

Ultrazvučni senzori na prednjem i zadnjem braniku Vivara-e upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja i nadgledanja bočne slepe tačke. U zavisnosti od nivoa opreme, slika kamere od 180 stepeni unazad se pojavljuje na 7-inčnom ekranu.

Radio i multimedijalni navigacioni sistem Vivaro-e dolazi sa velikim 7,0-inčnim ekranom osetljivim na dodir. Obe karakterišu integraciju telefona putem Apple CarPlay-a i Android Auto-a.


[1] Prazan.

[2] LIVE Navigacija usluga je besplatna 36meseci od aktiviranja. Naknada posle dospevanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.