Vreme je za EuroPride 2022

5
Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 2022, foto: Vesna Lalić

Više od 20 hiljada turista doći će u Beograd na prvi EuroPride u jugoistočnoj Evropi

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske.

„Tokom tih dana, cela Evropa gledaće u Srbiju, koja će imati priliku da pokaže novo lice – solidarno, tolerantno i slobodno. Dvadeset i jednu godinu nakon prvog Prajda koji je organizovan u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, vreme je da se pošalje drugačija poruka. Ovaj grad je za to spreman i zato kažemo, vreme je za Beograd, za solidarnost, za ravnopravnost. Vreme je za EuroPride“, rekao je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 2022.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović poručio je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.

Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda, foto: Vesna Lalić

„Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost. Naša prestonica je dobila istorijsku priliku da bude prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati EuroPride, a procena je da će Beograd tokom Nedelje ponosa posetiti oko dvadeset hiljada ljudi“, rekao je Mihailović.

Dodao je i da će EuroPride, nakon pandemije korona virusa, Beograd vratiti na turističku mapu Evrope i da je za sve posetioce pripremljen bogat program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

Tokom Nedelje ponosa svi posetioci imaće priliku da uživaju i u pozorišnom Prajd festivalu koji će okupiti umetnike iz čitave Evrope. Jedna od predstava koju će moći da pogledaju biće i „Naš sin“, reditelja Patrika Lazića.

Patrik Lazić, reditelj, foto: Vesna Lalić

„Program festivala sastoji se od šest predstava i pet pratećih programa, od čega su četiri gostujuće predstave iz Holandije, Poljske, Francuske i Švajcarske, a dve su Hartefaktove produkcije koje nastaju u Beogradu sa autorima iz regiona. Ove smo godine naglasak stavili na lični autorski pristup, odnosno kritičko preispitivanje naših uloga, uloga naših porodica i perspektive solidarnosti“, rekao je Lazić.

Pored pozorišnog festivala, ključni deo programa EuroPride-a biće konferencija o ljudskim pravima, koja će trajati četiri dana i biće smeštena u Domu omladine, koji će tokom Nedelje ponosa služiti kao Prajd haus. Konferencija će okupiti evropske i domaće donosioce odluka, aktiviste i javne ličnosti koje su svojim zalaganjem doprinele boljem položaju LGBTI+ zajednice. Beograd će posetiti evropski poslanici, predstavnici Saveta Evrope, kao i evropska komesarka za ravnopravnost.

Jern Eugen Jelstad, Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, foto: Vesna Lalić

Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar. Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima već pet godina.

Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača nastupiće i poznata evropska imena.

U organizaciji EuroPride-a u Beogradu učestvovaće i više stotina volontera iz Srbije i čitave Evrope, a manifestaciju su do sada podržale kompanije Coca-Cola, Medtronik, Ikea i Coing, kao i brojne ambasade.

5 KOMENTARA

  1. Taman njih 20 000, od toga neka je 1%zaraženo majmunskim boginjama, pa kad se usšetaju po splavovima i klubovima, eto nama nove epidemije, tek da nam ne bude dosadno kad je kovid19 napravio pauzu. Ja pripadam generacijam koje su vakcinisane protiv velikih boginja, (to daje imunitet i ma majmunske) revakcinisana 1972.kad je bila epidemija ali šta ćete se mlađima, posle 1979. ukinuta je ta vakcinacija. Saberite prihod od turista pa oduzmite rashod od lečenja.

  2. prajdajte u evropi i drugde, ovde je zemlja normalnih i ne zelimo prajdove . kuci se prajdatei to ne smeta javno je sramota jer BOG nije dao to. zabraniti kao u Rusiji na 99 god.

  3. Ако се жели у ЕУ, морају се прихватити све “вр(иј)едности”. Не може се бирати са стола, шта се жели, а шта не.

Comments are closed.