“Vreme je pokazalo rezultat ustanka u Marićevića jaruzi i hrabre odluke poslanika da izglasaju liberalni ustav…”: Marija Obradović u Kragujevcu na obeležavanju Dana državnosti

0
Foto: MDULS promo - N.Š.

U istorijskoj sali Stare skupštine u Kragujevcu održana je ovogodišnja Sretenjska akademija – zvanična proslava Dana državnosti Srbije, na kojoj je sretenjsku besedu ove godine održala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

„Ovaj praznik obavezuje nas da nikad ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom tiranije i da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države“, poručila je ministarka Obradović i istakla da se obeležavanje Sretenja započinje u Кragujevcu, mestu gde je rođena moderna Srbija i gde je 1835. godine usvojen Ustav i postavljeni temelji modernog, liberalnog i građanskog društva u Srbiji.

Ona je podsetila da nas “ovaj dan obavezuje da svi u Srbiji znamo kakav je put naša zemlja prošla i koliku je cenu je platila za odbranu i osvajanje slobode”. Ona jeistakla da Sretenje, Dan državnosti, treba da bude svečan dan koji nas seća na velikane od Кarađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih bezimenih heroja koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

Marija Obradović je poručila da se svake godine i prošlost i budućnost ove države susreću na ovaj datum i na ovom mestu, kako bi utvrdili dug koji imamo prema precima i obaveze koje imamo prema našoj deci.

Ona je dodala da je mala Srbija davne 1804. godine, naoružana hrabrošću svojih seljaka krenula put slobode da bi nakon konačnog oslobođenja, baš u Кragujevcu, među prvima u Evropi, uvojila najliberalniji ustav, a tri godine kasnije, dobila takozvani Turski ustav u vidu hatišerifa Osmanskog carstva, što je postavilo temelj i težnju srpskog naroda za slobodom.

„Vreme je pokazalo rezultat i posledice ustanka u Marićevića jaruzi, kao i hrabre odluke narodnih poslanika da izglasaju liberalni Ustav. Vreme je donelo neoborivi sud da ništa ne može da stane na put utemeljavanju zakonodavstva, reformama, parlamentarizmu i demokratiji“, zaključila je ona.