U okviru četvrtog ciklusa programa „Pokreni se za nauku”, dodeljeni su grantovi od po 600 hiljada dinara za osam naučnih projekata iz oblasti biomedicinskih nauka, koji će zahvaljujući ovoj donaciji biti realizovani u Srbiji.

Na četvrti konkurs ovog nacionalnog programa koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris prijavilo se ukupno 196 naučnika okupljenih u 48 timova. Najbolje predloge naučnih istraživanja iza kojih stoji 30 mladih naučnica i naučnika okupljenih u 8 timova, odabrala je komisija uglednih univerzitetskih profesora sa dugogodišnjom ekspertizom u oblasti prirodnih nauka.

Tamara Stanković, direktorka regulatornih poslova za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris izjavila je da ova kompanija shvata važnost povezivanja nauke i privrede i zbog toga sa jedne strane ulaže velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, a sa druge podržava mlade naučnike u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, verujući da je to najbolji put ka ekonomskom razvoju jedne države. „Dosadašnje iskustvo u realizaciji ovih projekata nam je ukazalo da postoji dosta prostora gde možemo da pomognemo i veoma nas ohrabruje i inovativnost i strast sa kojima mladi naučnici u Srbiji pristupaju svojim istraživanjima”, rekla je Stanković.

Program „Pokreni se za nauku“ kreiran je 2015. godine i do danas je ostao jedini kontinuirani program podrške mladim naučnicima u Srbiji. U prethodne tri godine kroz „Pokreni se za nauku” sa 17,3 miliona dinara podržana su 24 naučna istraživanja i 45 naučnika koji stoje iza njih, kao i 4 ustanove koje su dobile savremenu, specijalizovanu opremu. Program predstavlja nastavak dosadašnjih ulaganja kompanije Filip Moris koja su posvećena osnaživanju mladih i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.