„Spreman sam da se vratim, da svoje naučne radove iz matematike ponovo potpisujem za Beogradski univerzitet. Ja sam patriota, volim Srbiju i nemam posebne uslove. Mogu da mi daju nešto sitno, da kupe laptop“, rekao je za Večernje novosti, profesor Stojan Radenović nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će dati sve od sebe da ga vrati pošto ga je angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.
Vučić je, za TV Prva, rekao da mu je sada briga kako da vrati prof. Radenovića, koji inače spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, a zbog toga što više naučne radove ne potpisuje za Univerzitet u Beogradu, on je pao na Šangajskoj listi za 100 mesta.
„Lista najcitiranijih naučnika objavljuje se 15. septembra, a nadam se da ću na njoj ostati“, kaže Radenović.
„Sa Arapima mi je istekao ugovor. Kada bude objavljena ta lista, imam mesec i po da promenim adresu. Formalno sve će se znati do kraja godine“, rekao je Radenović.
„To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju. On je rekao najtačnije šta su problemi našeg društva“, naveo je Vučić.
Univerzitet u Beogradu pao je na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, jer, između ostalih razloga, u svojim redovima nema više nijednog istraživača koji se nalaze na listi najcitiranijih.
Prof. Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

VIŠE O RAZLOZIMA PADA BU NA ŠANGAJSKOJ LISTI ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE OD DANAS NA KIOSVIMA ILI NA NOVINARNICA.NET.

Naslovna strana novog Nedeljnika

Komentara

 1. Omladino, BEZI!
  23. avgusta 2019. 00:28

  PROFO, NEMOJ, MOLIM TE! Ako ti je Srbija mila, ne pomazi joj da i dalje sminka fasadu pred svetom i tako skriva 100% trulez, nego je lepo pusti da nacisto padne i propadne, pa ce se ili roditi neka bolje, ili ce ostati samo bleda uspomena. Oba resenja su bolja od ovog beskrajnog mucenja!

 2. Цењени професоре Стојане Раденовићу вратите се ја ћу вам купити и поклонити лаптоп - преносиви рачунар! Купићу вам га чак и ако се не вратите у Србију, јер Ви сте много више заслужили од свакога ко је био професор Универзитета у Београду и у могућности је да вам поклони рачунар! П.С. Ја сам први рачунар купио у Минхену 1982. године и то је био ХР без хард диска, са две дискете од којих је на једној био програм за стартовање рачунара, а на другој сам меморисао радове на њему.

 3. Mirza T.
  26. avgusta 2019. 19:57

  Najtužnije je to da smo na ovaj način saznali da status Beogradskog univerziteta zavisi od JEDNOG čoveka. Postavlja se logično pitanje šta rade svi ti silni profesori i naučnici po fakultetima i institutima širom Srbije. Gde je i kakav je uopšte njihov doprinos nauci?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.