“Vratićemo mere ako se nastavi porast broja zaraženih”: Kosovski premijer traži od građana da štite jedni druge

0
Foto: Profimedia

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će mere izolacije biti vraćene ako se nastavi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom.

“Slučajevi sa kovid-19 su u porastu. Pri ovoj brzini Klinika za zarazne bolesti uskoro će biti blokirana i tada će se naši lekari suočiti sa teškim moralnim odlukama o tome kome prvo treba da se pomogne”, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Dodao je da su ti prizori već viđeni te da se ne sme dozvoliti da se pojave takve situacije.

“Ako se ova stopa nastavi, bićemo primorani da vratimo mere potpune izolacije, što će imati ozbiljne posledice za našu ekonomiju i porodice”, kazao je Hoti.

Pozvao je građane da preduzmu zaštitne mere za sebe i svoje porodice, da nose maske, drže distancu i da peru ruke.

“Samo to je dovoljno da zaštitimo sebe, svoju decu, roditelje, ali i naše saradnike, putnike u autobusu i taksiju ili osobu pored nas za susednim stolom u restoranu”, dodao je Hoti.

Prema njegovim rečima, odgovornost ministra, opštine, javnih preduzeća, agencije i slično, kao i vlasnika preduzeća je da obezbede da se mere preduzmu u skladu sa priručnikom koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

“Nepoštovanje ovih mera ugrožava zdravlje građana i, prema tome, kažnjivo je. Neće biti tolerancije prema onima koji krše ova pravila. Ne možemo trpeti kao društvo zbog neodgovornosti nosilaca institucija ili preduzeća koji ne preduzimaju adekvatne zaštitne mere”, napisao je Hoti.

Na Kosovu je do danas registrovano 2.590 slučaja zaraze, ozdravilo je 1.394 osoba, preminule su 48 dok je broj aktivno zaraženih osoba 1.148.

(Beta)