“Vrati se u Tursku… Ups, ne možeš”: Turska cenzuriše Kantera i Portland, navijači u Denveru ga prozivali, reagovala i NBA

2
Tanjug, AP/David Zalubowski

Centar Portlanda Enes Kanter jedini je turski igrač sa značajnom ulogom u plej-ofu NBA lige, ali fanovi u njegovoj zemlji teško da mogu to da saznaju.

Kanter je u nemilosti zvanične Turske i predsednika Erdogana zbog podrške Fetulahu Gulenu, konzervativnoj figuri optuženoj za pokušaj puča 2016. godine, koji je cenzurisan u svim zvaničnim kanalima informisanja.

Blejzeri nastupaju u polufinalu Zapadne konferencije protiv Denvera Nikole Jokića, i uprkos tome što Kanter igra zapaženu rolu (u porazu u prvom meču postigao je 26 poena, u pobedi u drugom 15, uz devet skokova), ali čak ni zvanični Tviter nalog NBA Turska nije to zabeležio.

Kanter je napisao na svom Tviteru da je njegovo ime cenzurisano tokom plej-ofa, a da se u isto vreme mečevi Portlanda uopšte ne prenose.

Da stvar bude gora, tokom meča u Denveru su se čuli uzvici “Kanter sucks!”, dok mu je jedan navijač iz prvog reda dobacio “Vrati se u Tursku! A, da, ne možeš…”

“Voleo bih da mogu da se vratim u Tursku da vidim porodicu, ali sam odlučio da podržim demokratiju, slobodu i ljudska prava. Zahvalan sam većini Amerikanaca koji podržavaju to pravo”, kazao je on i pozvao Denver Nagetse da kontrolišu svoje navijače.

U Kanterovu odbranu stalo je Udruženje NBA igrača. Oni su saopštili da podržavaju igrače koji govore ono što misle i koji stoje uz svoje principe.

Posledice je snosio i Tviter nalog, s kojim je NBA okončala saradnju. Zamenik komesara NBA lige Mark Tejtum kazao je da navijači u Turskoj mogu da gledaju Kantera i Blejzerse koristeći NBA League Pass i NBA TV International.

2 KOMENTARA

  1. KAnter da napise pismo zahvalnosti Jokicu, jer da ga Nikola nije onako “nezno” odgurao, ne bismo nikad ni culi ni znali za njega…

Comments are closed.