Vrata OI u Parizu definitivno zatvorena za karate: “Izabrani su sportovi koji su mlađi, pristupačni i povezani sa svojim vremenom…”

0
Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Vrata su definitivno zatvorena za karate na Olimpijskim igrama u Parizu, potvrdio je danas sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit Mekonel za Frans Pres.

Karate je imao premijeru kao olimpijski sport na Igrama u Tokiju, a među osvajačima medalja bila je i srpska karatistkinja Jovana Preković.

Od ranije je poznato da karatea neće biti na programu narednih Olimpijskih igara, ali su se poslednjih dana osvajač zlatne medalje, Francuz Stiven da Kosta i francuska ministarka za sport Roksana Marasineani zalagali da se taj sport vrati u program Igara u Parizu.

Mekonel je rekao da je proces raspodele disciplina “obavljen transparentno” i da je završen pre Olimpijskih igara u Tokiju.

“Cilj je da svim damo što je moguće brže izvesnost, tako da od prošle godine nije moguća promena u vezi sa Parizom”, rekao je on.

Iz MOK-a su naveli da razumeju frustraciju Da Koste, prvog olimpijskog šampiona u kategoriji do 67 kilograma.

“Moram da pomognem ovom sportu i borim se za nešto što mislim da je ispravno”, rekao je on za AFP u četvrtak.

Organizatori narednih Olimpijskih igara su ranije ove nedelje saopštili da su na kraju procesa selekcije, u februaru 2019, izabrani brejkdens, penjanje, skejtebording i surfovanje, sportovi koji su “mladi, pristupačni i povezani sa svojim vremenom”.

“Ovo su izgovori koji me pomalo nerviraju. Potpuno se udaljavamo od vrednosti Olimpijskih igara, govorimo o novcu, publici, više ne govorimo o sportu, pa odluku još manje razumem”, rekao je Da Kosta.