Vozila za rekreaciju popularnija nego ikada

  0
  FOTO: Continental

  Pandemija COVID-19 potpuno je izmenila ustaljene turističke navike, i dok mnogi pokušavaju da spasu letnju sezonu, ima i onih kojima novi uslovi putovanja idu na ruku. Proizvođači kampera i vozila za rekreaciju (RV) beleže veliki rast u proizvodnji i prodaji. Samo u Nemačkoj, Federalna uprava za motorni saobraćaj prijavila je u maju 10.500 novih registracija – što je porast za 29 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Istovremeno raste i broj ljudi koji pretvaraju kombi ili VW autobus u svoj prilagođeni RV. Moglo bi se reći da vozila za rekreaciju postaju novi mobilni način života. Ovaj trend se odražava i na društvenim mrežama – Instagram navodi više od 7,5 miliona postova pod #vanlife.

  FOTO: Continental 

  S obzirom na vrlo izražene razlike između upravljanja vozilom za rekreaciju i tipičnog putničkog automobila i budući da oblik i opterećenje RV takođe utiču na dinamičku stabilnost, izbor pravih guma je posebno važan. Iako se mnogi popularniji modeli kampera u osnovi mogu koristiti na automobilskim gumama, kao proizvođač guma, Continental ne savetuje to. Gume za specijalne namene nude stvarne prednosti za vozila poput T4 ili T5 od modela Volksvagen ili Mercedes-Benz Vito ili V-klase – posebno kada su u punom opterećenju. Uz veće sigurnosne rezerve, prednosti uključuju superiornu stabilnost u zavoju i niži stepen habanja. Čvršći dizajn ovih guma takođe omogućava bolje kočenje, odnosno prelazak iz mobilnog u statično stanje. Činjenica je da na dužim putovanjima autoputem sa potpuno opterećenim vozilom konvencionalne gume za automobile pokazuju značajno povećanje temperature. Zatim, kada se parkiraju na odredištu, kako se gume hlade, mogu biti podložne deformacijama.

  FOTO: Continental 

  Jedna od takvih namenskih guma je Continental VanContact koji je predstavljen prošle godine. Uz smanjeni otpor kotrljanja za maksimalnu efikasnost i malu potrošnju goriva, VanContact nudi vrhunske performanse u upravljanju u svim situacijama u vožnji, čak i pri velikim opterećenjima, plus maksimalnu sigurnost pri naglom kočenju na suvim i vlažnim putevima. Za vozače koji žele da putuju van letnje sezone, a ne žele trošak dodatnog seta specijalnih zimskih guma, postoje i celosezonske gume za segment rekreativnih vozila. U celosezonskom testu guma koji je AutoBild sproveo 2020. Godine, VanContact 4Season iz Continentala rangiran je kao najbolja u ispitivanju i ocenjena je „uzornim”. Ova guma nudi efikasnost tokom cele godine zahvaljujući smanjenoj potrošnji goriva, kao i dobrim kočionim performansama na vlažnim, blatnjavim i snegom pokrivenim putevima, te izvanrednim upravljanjem i kočenjem na suvom asfaltu.

  FOTO: Continental 

  Za vozila za rekreaciju pune veličine, kupci guma treba da potraže simbol CP na bočnom zidu. Ova oznaka potvrđuje da je guma u ​​skladu sa standardom Camping Pneus koji je specijalno kreiran za razvoj RV guma. Gume razvijene prema CP standardu uzimaju u obzir posebne zahteve koji proizilaze iz specifične distribucije težine vozila za rekreaciju. U poređenju sa klasičnim gumama iste veličine, one mogu podneti znatno veći pritisak na zadnjoj osovini i nude slične performanse pod opterećenjem i do 300 kg. Specijalista za ovaj segment je Continental VanContact Camper, osmišljen za celosezonsku upotrebu. Na suvim putevima osigurava kratak put kočenja, poboljšanu upravljivost i veću stabilnost vozila, dok na vlažnom pruža sigurno kočenje i efikasnu zaštitu od akvaplaninga. Svako ko uživa u zimskom kampovanju u svom RV-u, ceniće izvanredne performanse ove gume, kočenja i rukovanje na putevima prekrivenim snegom.

  FOTO: Continental 

  I kao dodatnu dodatnu opremu za specijalne kombije i RV gume, Continental uvek savetuje upotrebu čvrstih metalnih ventila sa Van guma. Stručnjaci takođe preporučuju da novajlije na kombiju ili RV treba da prisustvuju posebnom treningu vozača za upravljanje ovim vozilima.