Vozači, oprez: Velike kazne ako nemate ovaj dokument pri sebi

0
Foto: Profimedia

Svi vozači koji imaju ugrađen TNG (auto-plin) uređaj u vozilu, moraju da imaju važeći atest.

U slučaju da je vozilo registrovano, a da je prošlo pet godina od ugradnje TNG uređaja ili 10 godina od proizvodnje TNG boce, neophodno je da se uradi novi atest, preneo je B92.

Ukoliko na nekom od domaćih puteva vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju, rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice, ali i da plati kaznu od 5.000 do 20.000 dinara,0 pišu Večernje novosti.

Ko prelazi granicu treba da vodi računa. Saobraćajna policija sve češće organizuje takozvane “Tispol” akcije, koje su sinhronizovane u 28 država Evrope.

U Grčkoj kazna je 500 evra, ako težina vozila deklarisana u saobraćajnoj dozvoli ne odgovara činjeničnom stanju zbog ugrađenog TNG uređaja.

U nekim zemljama kazne se kreću i do nekoliko hiljada evra. Najmanja kazna je u Crnoj Gori, svega 60 evra, a u Austriji čak 3.000 evra. U slučaju prekršaja, , uredno ispratiti do državne granice.

Kako pišu “Novosti”, u Sloveniji kazne su rigoroznije. Ukoliko policajac uhvati vozača u prekršaju, vozilo mora da se parkira sa strane, vatrogasci ga zatrpavaju penom vozilo. Potom sledi kazna.

“Novosti” ukazuju da je atest značajan zbog bezbednosti vozača. Cena atestiranja u Srbiji 6.000 dinara i važi pet godina.

Vozila koja koriste gas, ne smeju da ulaze u zatvorene garaže koje nemaju ugrađenu posebnu ventilaciju, zato što su ti gasovi teži od vazduha i vremnom se akomuliraju na dnu garaže.