Najdugovečniji Tuđmanov ministar Mate Granić napisao je knjigu „Diplomatska oluja“ u kojoj je, pored brojnih drugih tema, pažnju posvetio samom kraju zajedničkih akcija hrvatske vojske i armije BiH na prostoru Republike Srpske.

Po njegovom svedočenju, američki državni sekretar Voren Kristofer sprečio je zauzimanje Banjaluke posle akcije „Oluja“, iako je vojska došla na 23 kilometra od tog grada, a izvidnica čak i na 17, piše Večernji list.

U dugom, 45-minutnom telefonskom razgovoru Granić je pokušao da ubedi Kristofera da bi ulazak u Banjaluku predstavljao „konačnu pobedu“, ali je američka strana imal više štihova u ruci tokom tih pregovora.

„Bio sam na Korčuli u tom trenutku, a američki ambasador Piter Galbrajt, koji je podržavao naše zajedničke akcije, više puta me je upozoravao da moramo da ubrzamo vojne operacije jer bi Ričard Holbruk mogao da zahteva od Tuđmana da stanemo. Bio je 14. oktobar kada me nazvao Kristofer i rekao – Mate, moram da vas zamolim da stanete.

Naše su procene da će vašim zauzimanjem Banje Luke nastupiti humanitarna katastrofa i da će 300-350 hiljada Srba sa tog područja otići u SRJ i potpuno je destabilizovati. Izgubićemo Miloševića kao pregovarača u mirovnim pregovorima, doći će neko još gori od njega i nismo sigurni da ćemo u tom slučaju moći da organizujemo mirovne pregovore. Osim toga, predviđamo da bi oko 100 hiljada Srba došlo u područje Istočne Slavonije i Baranje pa bi otpala i bilo kakva mogućnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Čak bismo morali i da ih branimo snagama NATO-a.“

Granić navodi da je pažljivo saslušao sagovornika, sa kojim je bio u odličnim odnosima, i zaključio da su Amerikanci već odlučili.

„Ne žele potpuni poraz Slobodana Miloševića, imaju obveze prema Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji i Francuskoj…“, navodi Granić.

Granić navodi da je tražio samo 48 sati, ali da se američki državni sekretar „nije dao“.

„Otvoreno i jasno mi je rekao da oni, Amerikanci, imaju obveze prema Kontakt grupi i da žele da završe rat isključivo mirovnim pregovorima. Dodao je kako će nam pomoći u procesu reintegracije hrvatskog Podunavlja. Na kraju sam mu rekao da o tome, prema našem Ustavu, može odlučiti samo predsednik Tuđman i da ću ga odmah obavestiti o svim detaljima našeg razgovora. Pozdravili smo se te sam odmah nazvao predsjednika Tuđmana.“

Ipak, Tadašnji predsednik Hrvatske već je obavio sličan razgovor.

„Predsednik me saslušao i kazao – Mate, pre dvadesetak minuta nazvao me je Ričard Holbruk i tražio mi isto. Pristao sam da stanemo. Ne možemo da uđemo u sukob s Amerikancima. Naša je vojska u BiH, a Hrvatska još nije cela oslobođena. Obećao mi je američko partnerstvo i pomoć oko mirne reintegracije“, zaključuje priču Granić.

Tako je, prema Granićevim rečima, američka administracija sprečila „osvajanje“ Banjaluke, grada koji danima nije imao električnu energiju, sve hidroelektrane na Vrbasu bile su zauzete, a u gradu je bilo više od 50 hiljada izbeglica.

Komentara

 1. Putno Vladimirovič
  25. aprila 2019. 15:58

  E da, sigurno je tako bilo, samo nedostaje onaj deo kada je Milošević pozvao Franju i rekao mu da se ne igra vatrom, ako krene na Banja Luku, onda Srbija ulazi u rat i onda pada i Zagreb. Nekima mašta čini svašta. Franjo je stao, dogovor njih dvojice je realizovan, Hrvati su dobili Krajinu i Slavoniju, a Srbi Republiku Srpsku. Herceg Bosna - mućak.

 2. Anonimni
  25. aprila 2019. 17:40

  Kakav Slobo, sra pricas, nije on mogao jima da preti jer su sve radili uz pomoć i znanje Amerike.

 3. Ratko
  25. aprila 2019. 21:13

  Sad su svi pametni,što ne priča za krah Hrvatske vojske kod Kozarske Dubice kad su htelu da forsiraju Savu i dan danas kriju tu akciju i mnoge poginule i ranjene od svojih najboljih jedinica,a dobro kaže Putno Vladimirovič da je Slobo zapretio Tudjmanu,tad sam bio u vojsci Jugoslavije na Bogojevu čekajući signal da krenemo preko Dunava.

 4. Šarke RS
  26. aprila 2019. 00:02

  To su Hrvatske zablude da su mogli ući u BL. Sve je po dogovoru bilo. Hrvati neće da pričaju o njihovom porazu u operaciji"Una", gdje su mislili da će lako sa sjevera ući u RS i napasti BL. Doživjeli su poraz. A da ne govorim da je po dogovoru SRJ bila pasivna i nije bila prijetnja Hrvatskoj. Jer SRJ je vojno bila jača od Hrvatske, i mogla je kontra mjerom uzvratiti i udariti na istočnu Slavoniju. Sve u svemu dogovor je radio. Da nije SRJ skrštenih ruku posmatrala, situacija na terenu bi bila drugačija.

  1. Stole
   26. aprila 2019. 20:20

   Šarke Rs,tako je.

 5. Dweli
  26. aprila 2019. 04:08

  Znale su ptice na grani da je Srbiju od poraza spasila Rusija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.