Direktor Koridora Zoran Babić ponovio je danas u svedočenju u Osnovnom sudu u Nišu da se nalazio na zadnjem sedištu automobila, u momentu saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u januaru prošle godine, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, dok je još pet osoba povređeno.

Babić je na suđenju izjavio saučešće porodici nastradale Stanike Gligorijević i istakao „da bi voleo da vrati vreme unazad i da taj dan nije ni postojao“, ali je ponovio iskaz dat u tužilaštvu da je u momentu sudara sedeo na zadnjem sedištu ‘škode superb’, dijagonalno od vozača.

„Spavao sam u momentu sudara. Probudilo mi je kočenje i inercija. Preleteo sam suvozačevo sedište i glavom udario u staklo šoferšajbne. Osetio sam jak bol u desnoj nozi. Dejan je uzviknuo: ‘Da li ste dobro?’, nakon čega sam izgubio svest i osvestio se u kolima hitne pomoći“, rekao je Babić. 

Saslušanjem svedoka u Osnovnom sudu u Nišu danas je nastavljeno sudjenje vozaču Koridora Srbije Dejanu Stanojeviću zbog sumnje da je 31. januara prošle godine službenim automobilom izazvao nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je stradala Stanika Gligorijević (52), dok je još pet osoba povređeno, a među njima i direktor Koridora Zoran Babić.

Kako je Babić kazao, u Kliničkom centru u Nišu je ustanovljeno da je udesu zadobio prelom butne kosti i da posledice toga još oseća, ali da je „njegova povreda minorna u odnosu na gubitak porodice Gligorijević“.

Kao svedoci na današnjem ročištu saslušani su i Srđan i Mirjana Aleksić iz Debelice, zet i sestra tragično nastradale Stanike, koji su bili vozač i suvozač u ‘opel astri’ u koju je udario automobil Koridora Srbije dok su čekali da plate putarinu.

Srđan Aleksić je iskaz dat tužilaštvu na današnjem ročištu delimično izmenio i rekao da ne bi mogao da prepozna lice koje se nalazi za volanom ‘škode superb’.

„Video sam u retrovizoru vozilo koje nam se velikom brzinom približavalo. Pritisnuo sam kočnicu da ne bi udario vozilo koje je bilo ispred. Usledio je jak udarac, supruga je pala na moje krilo, a zadnje sedište automobila na kojem je sedela Stanika bilo je potpuno smrskano“, izjavio je Aleksić.

On je kazao da su ljudi koji rade na naplatnoj rampi dotrčali da im pomognu, a da je on u retrovizoru video i gužvu oko automobila koji ih je udario i kako sa leve strane tog automobila izvlače krupnog muškarca u svetloj, zelenkastoj garderobi.

„Nije nam i dalje dopušteno da vidimo snimak nesreće sa naplatne rampe. Na nekom snimku koji sam video preko interneta vidi se kako nekoga izvlače sa desne strane automobila. Ja sam u retrovizoru video da se nešto dešava sa leve strane automobila“, istakao je Aleksić.

Mirjana Aleksić je istakla da njen suprug i ona traže „samo istinu, pravdu i originalan snimak“.

„Snimak koji je pomenut na suđenju nije original, to je falsifikat. Originalni snimak se nalazi u Beogradu i želimo da idemo da ga pogledamo. Bila sam u komi i ne znam šta se dešavalo. Želim istinu i ta dva minuta snimka kojih nema“, rekla je Aleksić.

Na ročištu je svedočio i Stanoje Stanković vozač ‘folksvagen pasata’ u koji se odbilo vozilo ‘opel astra’, nakon što ga je udarila ‘škoda superb’.

On je takođe delimično izmenio iskaz dat tužilaštvu i rekao da je nakon udara jedno vreme bio onesvešćen, dok je provobitno izjavio da je sve vreme posle sudara bio u svesnom stanju.

Stanković je rekao da je uz pomoć prijatelja koji se tu slučajno zatekao izašao iz vozila i otišao do kola Hitne pomoći, a jedino čega se seća da su se u udarenim kolima nalazili jedan muškarac i žena.

Branilac okrivljenog, advokat Slavoljub Milošević, ponovio je zahtev sa prethodnog ročišta da se sprovede meteorološko veštačenje sa obrazloženjem da na naplatnoj rampi Doljevac ima magle i kada je nema na ostalim delovima autoputa.

Takođe, on je zahtevao da se od meteoroloških službi uzmu podaci o temperaturi vazduha, ali i pri tlu u vreme nesreće kako bi argumentovao tvrdnju da je kolovoz bio pod ledom.

Milošević je predložio da kao dokaz na sledećem ročištu priloži snimak sa „jutjuba“ na kojem se vidi momenat sudara, ali i sva dešavanja na naplatnoj rampi posle sudjenja, a vidi se lice osobe koja je vozila automobil „Koridora Srbije“.

Advokat oštećenih Stefan Ćorda rekao je nakon suđenja da je prošla tačno jedna godina od kako je prethodni tužilac tražio snimke nesreće, a dobijao je odgovore da je oštećen hard disk ili da nije dobra konekcija između video rekordera.

„Na jednom snimku koji je dostavljen sudu nedostaju dva minuta, a na drugom nedostaje 10 minuta. Ključno je da imamo snimak i da se uporedi sa povredama koje lica imaju. Najupečatljiviji detalj je da okrivljeni koja ima teške povrede pluća u udesu, nakon toga razgovara, izlazi“, naglasio je Ćorda.

On je rekao da postoji politička konotacija i da izvršna vlast „koja je ovde uplitana mora da razjasni sumnju koja postoji, jer je štetna za za celu priču i vladavinu prava“.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Jelena Kocić na današnjem ročištu nije imala pitanja za svedoke.

Suđenje za udes u Doljevcu biće nastavljeno 8. aprila salušanjem sudskih veštaka i pregledavanjem snimaka nesreće.

Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom periodu bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.