“Voleo bih da se Tramp kandiduje 2024. godine…”: Šta o američkim izborima kaže Fransis Fukujama

0
Profimedia

Fransis Fukujama, čuveni profesor na Stenfordu i jedan od najuticajnijih političkih mislilaca današnjice je vrlo oprezan. Nosi masku, intervju – ovaj o kome je reč za nemački Špigl – dao je, naravno, na otvorenom.

A što se tiče tumačenja nove stvarnosti prouzrokovane porazom Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, naizgled nije toliko opresan. Samo naizgled.

“Nadam se da će se Tramp ponovo kandidovati 2024. godine”, rekao je tokom  intervjua što je začudilo novinare koji su razgovarali s njim.

“Molim?”, upitali su ga.

“Donald Tramp sa 78 godina neće biti ponovo izabran. Pre četiri godine je ostvario tesnu pobedu, ali u 78. godini neće to više moći. Ljudima će potpuno da bude preko glave  (Trampa). A sa takvim ego tripom, takođe će da spreči druge iz vrha republikanaca da napreduju u njihovoj unutrašnjoj borbi. Osobe poput Teda Kruza ili Niki Hejli se neće kandidovati protiv Trampa. Slično se u kampanji 2016. godine dogodilo sa Hilari Klinton, koja je sa svoje strane potopila nadolazeće snage među demokratama. Dakle, što se mene tiče, mogao bi da se kandiduje”, rekao je Fukujama.

Na opasku da je to opasna želja, Fukujama je rekao:

“Možda, ali ja verujem da ukoliko Tramp ne nestane sa političke scene, on će toliko podeliti Republikansku partiju do tačke da će biti nemoguće da pobede 2024. godine”.

Fukujamu su pitali i da li misli da bi Tramp mogao da završi u zatvoru.

“U najmanju ruku to se ne može isključiti. Kada je Njujork tajms otkrio njegove lične finansijske problema sa kojima se suočava, to je potvrdilo ono na šta su mnogi sumnjali: da pokušava da se dokopa novog mandata kako bi se zaštitio od tužilaca i onih kojima duguje. Poslovni problema takođe objašnjavaju misteriju bliskosti Rusiji i Putinu. Verujem da Rusima duguje novac”.

Fukujama je ispričao da je osetio olakšanje kada su objavljeni rezultati.

“Konačno je nestao demon koji nas je držao zarobljene duge četiri godine. Ne samo u Americi, nego širom sveta. Konačno je gotovo sa haosom, tim glupostima na dnevnom nivou, sa tim Tviter ratom”.

Na opasku da su to jake reči i na podsećanje na njegovu izjavu da je izbacivanje Trampa iz Bele kuće ravno egzorcizmu, Fukujama je rekao:

“To se odnosilo na mnogo stvari. Mnogo više nego na Trampa kao osobu. Četiri godine smo gledali kako jedan čovek pokušava da unizi demokratiju toliko da su SAD došle u opasnost. Ovi izbori nisu, kao obično, bilis amo pitanje političkih nesuglasica”, rekao je Fukujama, dodajući da ipak ostaje činjenica da je 70 miliona Amerikanaca glasalo za Trampa uprkos ove četiri godine koje su za nama.

“Demon je možda nestao, ali njegovi sledbenici su tu”, rekao je.

On je rekao da je to značajan broj glasova, što je šok za njega.

“Ali njegovi kontinuirani napadi na izborne rezultate će imati efekta jedino ako Tramp ostvari veliku pobedu na sudu. Bez toga, i oni republikanci koji se nisu distancirali od njega, uskoro će otići”, rekao je Fukujama.

Fukujama je rekao da ga ne iznenađuje što Tramp nije prihvatio rezultate izbora, jer “nikada nije pokazivao tragove dostojanstva, dobre volje ili pristojnosti”.

“On radi ono što bi dete uradilo: negira stvarnosti koliko god to može”, rekao je Fukujama.

Postoji i scenario po kom će republikanske lokalne vlasti da pošalju svoje elektore iz “spornih država”, ali Fukujama ne veruje u to.

“U tim državama su republikanci organizovali izbore i ponosni su na svoj rad. Niko neće dozvoliti da se oblati samo zbog lojalnosti Donaldu Trampu”, rekao je.

Fukujama je odgovorio i na dva kratka pitanja, da li bi Tramp pobedio da nije bilo pandemije: “Verovatno da”, a na pitanje da li bi neko drugi osim Džoa Bajdena mogao da ga pobedi, odgovor je: “Ne, bar niko od drugih demokrata koje su imale ambiciju”.

Na pitanje da li se svet vraća u normalan poredak posle Trampa, Fukujama kaže:

“Da – i ne. Neke stvari će se vratiti na mesto vrlo brzo. Republikanci će se radi vratiti na poziciju konfrontacije sa Rusijom i bliži odnos prema NATO. Druge stvari su malo teže. Da sam ja na poziciji Nemačke, pitao bih se koliko je čvrsta ova promena vlasti u SAD. Promenjena. sada više populistička Republikanska stranka bi opet mogla da dođe na vlast 2024. godine. Logično je da se naši saveznici pitaju koliko mogu da se oslone na Ameriku dugoročno”, rekao je Fukujama.

Na pitanje koliko je Trampov poraz značaj signal desničarskim liderima poput Putina, Erdogana ili Bolsonara, Fukujama kaže:

“Veoma značajan.  Za mene je to glavni razlog zašto je Tramp trebalo da izgubi. Pre njega, bilo je jasno da su SAD na strain liberalne demokratije. Tramp za to nije mario. Štaviše, on se divio tim ‘jakim ljudima’. I to je bilo fatalno, taj ohrabrujući signal ljudima poput Erdogana u Turskoj ili Dutertea na Filipinima. Autoritarni predsednik Mađarske Viktor Orban je čak bio pozvan u Belu kuću, što je sramota. Takve stvari se neće dešavati pod predsednikom Bajdenom”, rekao je Fukujama

A  da li Trampova pobeda vraća u život liberalnu demokratiju u kontekstu Fukujaminog “kraja istorije”, koji osporen pojavom autoritarnih vladara? Da li je liberalizam sada na putu pobede?

“Ne bih išao tako daleko. Ali, rekao bih da su oni koji su otpisali demokratiju potcenili snagu liberalnih institucija. Izbori su najznačajniji alat za razdvajanje vlasti u svakoj demokratiju, i videli smo da to radi. U Turskoj su, na primer, glasači izabrali Erdoganovog protivnika za gradonačlenika Istanbula. Verujem i da je pandemija udarila na evropske populiste. Ljudi sada vide šta je dobra vlada i koliko su jake institucije važne u trenucima prave krize”, rekao je Fukujama.