Arhitekte biroa Invest Projekt, Branka Temunović i Vukašin Nikolić, autori su rešenja kuće projektovane za mladu porodicu. Pri izradi projekta posebna pažnja posvećena je orijentaciji kuće i njenoj osunčanosti, kao i o povezanosti enterijera sa spoljašnjim prostorom i načinu kretanja kroz objekat.

Kuća se nalazi na velikoj parceli na kojoj je bilo moguće obezbediti prostrano dvorište uz adekvatan prostor za dnevne aktivnosti. Objekat je postavljen u severoistočnom delu parcele i odlikuje se čvrstim i strogim oblikovanjem fasade ka ulici, koje je u kontrastu sa potpuno otvorenom fasadom ka dvorištu, kao intimnom prostoru u jugozapadnom delu parcele.

Lučni vetrobran od dekorativnih cigala zaklanja od pogleda s ulice glavni ulaz u kuću. U ulaznom holu nalazi se stepenište koje velikom zastakljenom površinom ostvaruje vizuelnu vezu sa dvorištem. U prizemlju se dalje pristupa prostranom i otvorenom dnevnom boravku koji dostiže visinu od dve etaže. Tu se nalazi drugo stepenište koje vodi do noćne zone na spratu, čime je omogućeno kružno kretanje kroz kuću.

Dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom zauzima najveći deo prizemlja, dok veliki stakleni klizni otvori povezuju unutrašnji prostor sa spoljašnjim, obezbeđujući dovoljnu količinu dnevne svetlosti u enterijeru. Dinamična igra svetlosti i senke prisutna je tokom čitavog dana, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru, zahvaljujući pergolama koje se nalaze u zoni kuhinje i trpezarije.

Povoljna orijentacija kuće, veliki broj otvora na južnoj strani, ali i zaštitna pergola i odgovarajuće nadstrešnice, istovremeno omogućavaju izuzetnu osvetljenost unutrašnjosti i zaštitu od prevelike toplote. Uz to, pažljivo odabrani sistemi za grejanje i hlađenje čine ovaj objekat energetski efikasnim i povoljnim za svakodnevni život.

U cilju povećanja privatnosti na uličnoj strani, ispred kuće u dvorištu, ali i na trotoaru, zasađena su dva niza drvoreda, koji će u dogledno vreme formirati vizuelni štit i zakloniti duge horizontalne prozore u prizemlju i na spratu.

Ovaj tekst objavljen je u saradnji sa platformom SuperProstor, na kojoj možete videti velik broj kvalitetnih arhitektonskih projekata realizovanih širom Srbije, autore koji stoje iza njih, kao i rešenja i proizvode koji su na njima primenjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.