“Vojska Srbije za sada nije ulazila na KiM”, građani blokirali Jarinje i Brnjak, sirene u Kosovskoj Mitrovici: Šta se događa na Kosovu i Metohiji

0
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

“Najteža situacija”. Sirene. Barikade. Raspoređeni specijalci. Uznemirujuće vesti u nizu stižu sa Kosova i Metohije, a nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića građanima, u kom je najavio pobedu, stvari su počele da se “ubrzavaju” u južnoj srpskoj pokrajini.

Šta se događa na Kosovu i Metohiji? To je pitanje koje ove večeri muči veliki broj građana Srbije, naročito u južnim delovima zemlje.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane saopštilo je, povodom navoda na društvenim mrežama i pojedinim sajtovima, da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju.

“Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Кosova i Metohije”, piše u saopštenju.

Građani blokirali Jarinje i Brnjak

Građani su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gde su raspoređeni kosovski specijalci.

Кosovska policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pešacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli.

Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka tim administrativnim prelazima.

Sirene u severnom delu Kosovske Mitrovice

U severnom delu Kosovske Mitrovice oglasila se sirena za uzbunu, prenosi N1.

Portal Kossev je objavio da je zvuk sirene je veoma intenzivan, da su mnogi građani su uspaničeni, a posebno ljudi sa malom decom koji su se zatekli na ulici.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u severnom delu grada, osim sirene koju i sam čuje, prenosi ovaj portal.

U međuvremenu, sireni u severnom delu Kosovske Mitrovice pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada, javlja reporterka N1. Vidljivo je kretanje i vozila Hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas.

Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je Vučić.