Vojska ima odobrenje da puca na građane bez upozorenja, predsednik tvrdi da je “uspostavljen red”, ubijeno i ranjeno na desetine ljudi, vojna pomoć i od Rusije: Šta se dešava u Kazahstanu?

0
(Beta/AP Photo/Yan Blagov)

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je danas da je red u velikoj meri uspostavljen posle nekoliko dana protesta i nemira u toj zemlji.

“Ustavni poredak je u velikoj meri ponovo uspostavljen u svim oblastima”, naveo je šef države u saopštenju, dodajući da će se operacije uspostavljanja javnog reda nastaviti “do potpunog uništenja ekstremista”.

Britanski BBC je preneo da vojnici sada imaju odobrenje da pucaju na građane bez prethodnog upozorenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u neredima ubijeno “26 naoružanih kriminalaca” i  da ih je 18 ranjeno.

Sve administrativne zgrade su “oslobođene i stavljene pod pojačanu zaštitu”, sa 70 kontrolnih punktova širom zemlje, navodi se u saopštenju.

U gradu Almatiju, gde su nemiri bili najžešći, “policija i oružane snage obezbeđuju javni red i zaštitu strateške infrastrukture”. Zvaničnici Almatija tvrde da je ranjeno najmanje 748 policajaca, a da je 18 njih ubijeno, prenosi Gardijan.

Lokalna novinarka, koja je razgovaral sa demonstrantima u centru Almatija, rekla je da su građani koji su upali u predsedničku rezidenciju istakli da je na desetine ljudi ubijeno tokom napada.

Na poziv Tokajeva, Rusija i druge zemlje saveznice juče su poslale vojnu pomoć u Kazahstan.

Prethodnih dana su desetine hiljada ljudi, od kojih su neki nosili palice i štitove, izašle na ulice. Reč je o najnasilnijim protestima otkako je Kazahstan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

(Beta, Gardijan)