Vojska i policija ratuju protiv građana na ulicama, stigli ruski padobranci, desetine ubijenih: Šta se dešava u Kazahstanu?

0
EPA-EFE/STR

Pripadnici ruskih snaga, odnosno njenih desantno-padobranskih jedinica, stigli su u Kazahstan u okviru „mirovne“ misije vojnog saveza predvođenog Moskvom kako bi pomogli predsedniku Kazahstana da povrati kontrolu nad zemljom, javljaju ruske novinske agencije, a prenosi Gardijan.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev zatražio je u sredu uveče intervenciju Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) – saveza koji čine Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan – i brzo je odobrena.

Misija je aktuelna dok se nastavljaju nasilni sukobi između demonstranata i policije i vojske u Kazahstanu.

Gardijan i Rojters prenose da je malo pouzdanih informacija o broju žrtava, ali lokalne novinske agencije citiraju portparola policije u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, rekavši da je na desetine ljudi ubijeno tokom napada na vladine zgrade.

Gradske vlasti Almatija saopštile su u četvrtak da su 353 pripadnika policije i bezbednosnih snaga povređena, a 12 ubijeno.

U četvrtak ujutru, pucano je dok su trupe ulazile na glavni trg u Almatiju. Nekoliko oklopnih transportera i desetine vojnika koji su se kretali pešice stigli su u četvrtak ujutru uz pucnjeve dok su se približavali masi, prenosi Rojters.

Državna televizija javila je u četvrtak da je Narodna banka Kazahstana suspendovala sve finansijske institucije. Internet u zemlji uglavnom ne radi, kao i signal mobilnih telefona.

U sredu su se pojavili izveštaji o nasilnim sukobima i pucnjavi u Almatiju i drugim gradovima, kao i neprovereni video snimci koji ukazuju na žrtve među demonstrantima.

Kada je Tokajev tražio pomoć saveznika, premijer Jermenije, Nikola Pašinjan, rekao je da će alijansa poslati snage da „stabilizuju“ državu centralne Azije.

Nije jasno koliko će vojnika ODKB poslati niti koliko će dugo ostati u zemlji, piše Gardijan.

Ruski poslanik Leonid Kalašnjikov rekao je Interfaksu da će trupe ostati „onoliko dugo koliko predsednik Kazahstana smatra da je potrebno“.

On je rekao da će se oni uglavnom baviti zaštitom „infrastrukture“ u zemlji.

Tokajev je osudio akcije „terorista“ i naveo da je zemlja žrtva „napada“ stranih obučenih bandi koje su se aktivirale nakon vladine odluke o povećanju cene goriva, što je izazvalo velike proteste.

U sredu su demonstranti zauzeli vladine zgrade i navodno upali na aerodrom u Almatiju, komercijalnoj prestonici zemlje.

„Almati je napadnut, uništen, vandalizovan, stanovnici Almatija su postali žrtve napada terorista, razbojnika, stoga je naša dužnos da preduzmemo sve moguće radnje da zaštitimo našu državu“, rekao je Tokajev u svom drugom televizijskom obraćanju povodom nemira širom Kazahstana.

Protesti su počeli na zapadu zemlje tokom vikenda, nakon naglog rasta cena goriva, ali su se brzo proširili i iznenadili kazahstanske vlasti i međunarodne posmatrače. Protesti su eskalirali usred šireg nezadovoljstva Tokajevim, koji je predsednik od 2019, kao i Nursultanom Nazarbajevim, bivšem dugogodišnjem predsedniku.

„Nazarbajev i njegova porodica su monopolisali sve sektore, od bankarstva preko puteva do gasa. Ovi protesti su o korupciji“, prenosi Rojters izjave nekih od učesnika protesta.

„Sve je počelo poskupljenjem gasa, ali pravi uzrok protesta su loši uslovi života ljudi, visoke cene, nezaposlenost, korupcija”, dodaju građani.

Pet bivših sovjetskih centralnoazijskih republika uglavnom je bilo bez većih nemira tokom svoje tri decenije nezavisnosti, sa izuzetkom Kirgizije, koja je imala nekoliko revolucija.

Kazahstan nikada nije održao izbore koje međunarodni posmatrači smatraju slobodnim i poštenim, piše Gardijan.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime