Vojni analitičar o fabrici u kojoj se dogodila eksplozija: “Tamo se proizvodi razna topovska municija”

1
Foto: Printscreen Youtube / N1

(Beta) – Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se u fabrici  namenske industrije “Sloboda” u Čačku, u kojoj je noćas došlo do ekspolozije, proizvodi municija različitih kalibara, od 20 do 155 milimetara.

“Oni proizvode municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topoove 30 milimetara”, kazao je danas Radić za agenciju Beta.

On je naveo da je fabrika u poslednjim godinama razvila poslovanje i da je izvoz, kao i kod drugih domaćih fabrika, baziran na potraživanjima sa Bliskog istoka.

Fabrika “Sloboda” u Čačku osnovana je 1948. godine. Tokom agresije NATO 1999. postrojenja “Slobode” bombardovana su, a fabrika je ubrzo obnovljena. 

“Izgledalo je da ne postoji šansa da će ta fabrika opet postojati. Ali, obnovila je proizvodnju i prošili su proizvodni program”, dodao je on.

Radić je naveo da je u vojnoj industriji uvek bilo nesreća, poput onih u valjevskom “Krušiku” i fabrici “Milan Blagojević – Namenska” iz Lučana, a da su one zbog prirode posla vidljivije u medijima.

U fabrici Sloboda je došlo do serije eksplozija rano jutros, počev od 1.30 časova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je ranije danas da u eksploziciji  nema povređenih i da je “situacija pod kontrolom”, kao i da se ona, po svemu sudeći, desila u “magacinu gotovih proizvoda”.

1 KOMENTAR

  1. Оваквој држави и војсци, непријатељ није потребан.

Comments are closed.