“Vojna hunta u Mjanmaru nad civilima izvršila zločine protiv čovečnosti”: Izveštaj tela Ujedinjenih nacija

0

(Beta-AP) – Preliminarni dokazi sakupljani u Mjanmaru od vojnog puča 1. februara pokazuju da su se u toj zemlji nad civilima izvršeni zločini protiv čovečnosti, saopštilo je telo Ujedinjenih nacija (UN) koje istražuje zločine u Mjanmaru.

Oni su prikupili više od 1,5 miliona dokaza sistematskih napada na civile koji se mogu okarakterisati kao zločini protiv čovečnosti, potvrdio je šef tog tela UN Nikolas Koumjian.

On je dodao da se ti dokazi sistematizuju kako bi jednog dana odgovorni mogli biti procesuirani.

Koumjian je rekao da su se napadi snaga bezbednosti na civile odvijali u isto vreme na različitim mestima što pokazuje da nije reč o izolovanim incidentima već da je deo politike sistematskog nasilja. Takođe uočeno je da su mete bile određene grupe – novinari, medicinski radnici i politički suparnici – pre svega kada je reč o neovlašćenim pritvaranjima.

Mjanmarom je pet decenija vladala stroga vojna hunta pre demokratskih promena kada je na vlast 2015. godine došla premijerka Aung Su Ći, dobitnica Nobelove nagrde za mir. Tada je Mjanmar izašao iz međunarodne izolacije i ukinute su sankcije.

Međutim, vojska je 1. februara ove godine pučem preuzela vlast nakon izbora na kojima je stranka premijerke osvojila veliku većinu, a koje je vojna hunta proglasila nevažećim. Od puča u zemlji vlada represija nad protivnicima vojne vlasti.