Vodeći poslodavci i najbolji studenti će govoriti u četvrtak 10. juna na Forumu posvećenom razvoju talenata

  0

  Bliži se dan susreta AFA talent zajednice! U četvrtak, 10. juna, održava se prvi online AFA Talent Development Forum, u virtuelnom 3D okruženju.

  AFA je okupila čak 60 izvrsnih govornika, a kompletnu agendu možete videti ovde. Ukoliko već niste, registrujte se za konferenciju i iz prve ruke saznajte viđenje najperspektivnijih talenata, ali i prakse najvećih stručnjaka iz sveta biznisa, obrazovanja, diplomatije, državnih institucija za razvoj potencijala talenata i prevazilaženje zamki talent paradoksa.

  Centralna tema Foruma otvara pitanje za sigurnu budućnost: Kako prevazići talent paradoks i optimalno iskoristiti talent potencijal u zemlji?

  Upravo će talent paradoks biti centralna tema Foruma. Na tržištu se trenutno dešava istovremena borba za talente, ali i veliko rasipanje talenata i izazov da se talenti razvijaju i zadrže u kompanijama. O tome će za centralnim okruglim stolom diskutovati istaknuti stručnjaci poput Gabrijele Grujić Garić, pomoćnice ministra prosvete i kreatorke Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, Jelene Zdravković, prodekanke na Univerzitetu u Stokholmu, Nevene Stefanović, HR direktorke kompanije Telenor, Vesne Damnjanović, profesorke Fakulteta organizacionih nauka i liderke uspešnih studenata iz organizacije Case Study Club, Darka Budeča, osnivača uspešne domaće kompanije BUCK lighting i Mateje Zdravkovića, nagrađivanog stipendiste i studenta II godine fizike na Oksfordu. Panel će moderirati Jelisaveta Lazarević, Head of corporate partnerships u AFA i asistentkinja i doktorantkinja na fakultetu FEFA.

  Lična priča koja inspiriše: talenat, rad i upornost se višestruko isplate kada radiš za najbolje kompanije koje prepoznaju tvoj potencijal

  Publika će na Forumu imati priliku da čuje i kako se razvijaju talenti u jednoj od najuspešnijih svetskih kompanija kroz lični karijerni put keynote govornice Sare del Fabro, koja je u kompaniji IKEA prešla put od početničke pozicije u magacinu do glavne izvršne pozicije za celu Jugoistočnu Evropu.

  O razvoju talenata i perspektivi koju donosi novo tehnološko doba govoriće 60 pažljivo odabranih govornika iz zemlje i sveta

  Na Forumu ce učestvovati 60 govornika iz zemlje i sveta, među kojima će biti eminentni eksperti iz sveta biznisa, edukatori i lideri iz različitih sfera privrede, univerzitetski profesori, ambasadori, predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija.

  O razvoju talenata i perspektivi koju donosi novo tehnološko doba diskutovaće se u okviru panel diskusija “Jačanje veza između privrede i univerziteta”, “Zanimanja budućnosti i kako se pripremiti za njih”, “Veštine za 21. vek”, “Formalni i neformalni načini sticanja veština”.

  Publika će imati priliku da čuje i najuspešnije razvojne prakse iz sveta od ambasadora i diplomata zemalja koje prednjače u razvoju talenata poput Kanade, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela.

  Ono što AFA Talent Development Forumu daje dodatnu vrednost jeste činjenica da će za „jednim stolom“ sedeti mladost i iskustvo

  Daroviti, perspektivni i nagrađivani talenti koji studiraju u zemlji i inostranstvu imaće prilike da zajedno sa relevantnim stručnjacima vode diskusije koje se tiču njihove budućnosti. Dijalozi će obuhvatiti široki krug iskustava i perspektiva: biznis perspektivu – govornici iz kompanija IKEA, NCR, A1, Delhaize, Addiko, Bambi, AIK, Telenor, Deloitte, IDC, NIS, Infostud, perspektivu države – kroz učešće Ministarstva prosvete i Tačke povratka, inostranu makro perspektivu – kroz iskustva drugih zemalja iz ugla ambasadora Kanade, Švajcarske, Izraela, UAE, perspektivu akademske zajednice i profesora iz zemlje i sveta – sa Elektrotehničkog, Matematičkog, Računarskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Ekonomskog fakulteta u Nišu, FEFA fakulteta, kao i univerziteta u Stokholmu i Prinstonu, studentsku perspektivu – studenti Oksforda, Queen Mary Univerziteta u Londonu, studenti FON-a, Matematičkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Elektronskog fakulteta u Nišu i na kraju stanovište nevladinih organizacija, udruženja i neakademskih edukatora – UNDP, Vojvodina ICT klaster, AmCham, BOŠ, Krojačeva škola, Kampster, Crater studio.

  Predstavljanje zaključaka istraživanja koje je na domaćem tržištu sprovela AFA, a na ino tržištu Deloitte biće važna smernica u razumevanju potreba talenata

  U okviru ovogodišnjeg AFA Talent Development Foruma, organizovano je istraživanje sa studentima, kompanija i profesorima, kako bi se sagledali izazovi i prilike iz ugla glavnih zainteresovanih strana kada je u pitanju razvoj mladih talenata. Istraživanje za mlade podržali su Ikea, Delhaize i AIK banka, a rezultati sva tri istraživanja biće predstavljeni na samom Forumu.

  Osim toga, posetioci će imati prilike da čuju i zaključke globalnog istraživanja o mladima koje kompanija Deloitte sprovodi svake godine, jer će gost Foruma biti Ivan Stefanović, rukovodilac sektora za konsalting u srpskom ogranku ove kompanije.

  Nagrade za najbolje kompanije u razvoju mladih

  AFA poziva sve kompanije koje smatraju da na pravi način razvijaju potencijale mladih da se prijave za nagrade i dobiju neku od titula za najbolje kompanije u razvoju mladih. Pitanje razvoja talenata je pitanje razvoja budućnosti i upravo zato inspirisanje cele zajednice da se kontinuirano bavi talentima mora biti prioritet, a ne plan za budućnost. Najbolji će biti svečano nagrađeni i predstavljeni publici i učesnicima na ceremoniji zatvaranja događaja.