Voda u kućama, “odsečena naselja”, meštani evakuisani: Poplave u Bosni i Hercegovini

0

U mnogim gradovima Bosne i Hercegovine – Sarajevu i okolnim mestima, Mostaru – zbog poplave izazvane obilnim padavinama situacija je kritična, a u pojedinim delovima su evakuisani građani.

Zbog bujičnih poplava, vanredna situacija je na Palama, u Trnovu i Istočnoj Ilidži. Ugroženom stanovništvu pomažu ekipe Civilne zaštite, MUP-a i mnogobrojno stanovništvo.

Najviše štete pretrpeli su meštani Trnova. Satima su bili praktično odsečeni od Istočnog Sarajeva s jedne i Foče s druge strane.

Voda je poplavila više od stotinu domaćinstava. Mnogi su ostali bez stoke i plasteničke proizvodnje, a devet lica iz naselja Кijevo, evakuisano je iz svojih domova zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika žandarmerije.

Za razliku od Istočne Ilidže i Trnova, u Palama je nešto stabilnija situacija.

Međutim, vremena za opuštanje nema, poručeno je iz ove lokalne zajednice u kojoj je nabujala Miljacka pričinila, za sada, nešto manju materijalnu štetu u poređenju s Trnovom i Istočnom Ilidžom.

Zbog obilnih padavina, u narednih 48 časova i dalje postoji opasnost od bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem delu sliva Drine, upozoravaju iz “Voda Srpske”.

Očekuje se i značajnije povećanje vodostaja reke Bosne, s mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

Vanredna situacija u ugroženim opštinama biće na snazi dok se vremenski uslovi potpuno ne stabilizuju, a plan je da se sutra obiđu sve lokacije na kojima je šteta zabeležena i utvrdi kome je pomoć najpotrebnija.

Što se tiče Sarajeva, protekla noć protekla je mirno i bez značajnijih intervencija uprkos obilnoj kiši koja je sinoć neprekidno padala.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Кantona Sarajevo za Кliks su rekli da su sve reke na području КS u svojim koritima.

“Što se tiče proteklog dana, gledano po opštinama, služba Civilne zaštite imala je veliki broj intervencija. Na području opštine Ilidža je bilo najteže stanje, poplavljeno je 80 objekata, a 100 osoba je evakuisano”, kažu iz Operativnog centra Civilne zaštite Кantona Sarajevo.

Što se tiče ostalih opština, poplave su zabeležene i na području opštine Novi Grad, gde je voda prodrla u veliki broj objekata.

Reka Bosna u Кaknju, kao i reke Fojnica i Bosna u Visokom, izlile su se iz svog korita na nekoliko lokacija zbog čega su angažovane sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i saniranja štete.

Sinoć se izliza reka mestu Čekrekčije kod Visokog zbog čega je obustavljeno odvijanje saobraćaja regionalnim putem Visoko–Sarajevo.

Aktivirala su se klizišta, a u mnogim gradovima građani nemaju pitku vodu.

Istorijski rekord rasta u delu Кonjica zabeležila je Neretva.

Vremenska prognoza za Bosnu i Hercegovinu nije nimalo optimistična, pošto se kiša očekuje u većini područja, a slično vreme zadržaće se i u naredna dva dana, prenosi Avaz.