Vođa neonacističke grupe koja je planirala terorističke napade je 13-godišnji dečak: “Ne može da bude krivično gonjen, moramo ga odvratiti od nasilnog ekstremizma…”

1
Ilustracija: Profimedia

Dečak od 13 godina se na internetu nazivao “Komandant” i bio je šef međunarodne neonacističke grupe povezane sa planiranjem napada na sinagogu u Las Vegasu i detoniranja automobila-bombe kod jednog velikog američkog medija.

Taj mlađi tinejdžer, vođa grupe “Divizija Fojerkrig” (Feuerkrieg Division), živi u Estoniji i čini se da je prekinuo veze sa grupom nakon što su ga vlasti te zemlje početkom ove godine otkrile, navodi policija.

Portparol estonske službe bezbednosti Haris Pusep rekao je da je policija “intervenisala početkom januara zbog sumnji na opasnost” i “suspendovala aktivnosti te osobe” u ekstremističkoj grupi.

“Pošto se radi o detetu mlađem od 14 godina, ono ne može biti krivično gonjeno. Umesto toga, za uklanjanje rizika moraju biti korišćene druge pravne metode. Saradnja više nadležnih institucija, i posebno roditelja, je važna da bi se dete odvratilo od nasilnog ekstremizma”, rekao je Pusep. On nije rekao koliko dete ima godina niti druge detalje slučaja.

Pusep nije rekao da je dečak vodio grupu ali procurela prepiska članova “Divizije Fojerkrig” pokazuje da je “Komandant” o sebi govorio kao osnivaču grupe kao i da živi na Saremi, najvećem estonskom ostrvu.

U izveštaju koji je u sredu objavio nedeljnik Esti ekspres se navodi da je estonska policija istraživala lučaj u koji je umešan 13-ogodišnji dečak koji je navodno rukovodio delovanjem “Divizije” iz malog estonskog grada. Navedeno je da ta grupa ima “decentralizovanu strukturu” i da estonski tinejdžer ne može biti smatran pravim liderom ali da je svakako bio među važnijim ličnostima.

Organizacija Antidefamaciona liga (ADL) opisuje “Diviziju Fojerkrig” kao grupu koja zagovara međurasni rat i promoviše neka od najekstremnijih gledišta pokreta belih suprematista. ADL navodi da je grupa osnovana 2018, i da ima oko 30 pripadnika koji uglavnom deluju na internetu.

Potpredsednik ADL-ovog Centra za ekstremizam Oren Segal kaže da dena nisu samo ciljna grupa internet foruma na kojima se veličaju beli suprematizam i nasilje. Deca takođe održavaju te sajtove, očarana mogućnosšću da se pridruže i utiču na međunarodni pokret sa svog kompjutera, naveo je Segal.

Članovi “Divizije” su komunicirali putem platforme Vajer (Wire), a dostupni dokumenti pokazuju da je FBI uspeo da se infiltrira.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ako oni zbog godina ne mogu da mu sude, neka ga spakuju na neki avion koji ide do SAD. Oni mogu da mu sude. Kod njih ne postoji zakonsko ograničenje zbog godina.

Comments are closed.