Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim američkim državama Vljora Čitaku je danas objavila da napušta mesto ambasadora Kosova u Vašingtonu.

Povod za njenu odluku je zahtev ministra spoljnih poslova Kosova Glauka Konjufcije predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da se sa svojih funkcija povuku svi politički ambasadori, među kojima je i Čitaku.

Ona je na fejsbuku napisala da je svesna da se njen povratak zavisi samo od odluke predsednika, ali je donela odluku da napusti svoje mesto da bi ispunila zahtev vlade.

Pre nekoliko sati, istovremeno sa objavljivanjem vesti na Fejsbuku, primila sam u e-poruci obaveštenje kojim ministar spoljnih poslova Kosova Glaukf Konjufca od predsednika zatražio moju ostavku na mesto ambasadora Republike Kosovo u SAD, napisala je ona na fejsbuku.

„Naravno, poštovaću zahtev Vlade Republike Kosovo. Iako znam da zakonski samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore Republike Kosovo, međutim meni je dovoljno kada znam da sam nepoželjna“, napisala je Čitaku.

Rekla je da razume preliminarne konsultacije o tom predlogu.

„Postavljena sam za ambasadora po političkom ključu. Rekla sam to mnogo puta i ranije, i sasvim je prirodno da Vlada Kosova traži moju zamenu. Međutim, neću dozvoliti sebi da postanem topovska hrana u borbi između Vlade i Predsedništva. U ovom prelaznom periodu pokušaću da odgovorno ispunim sve odgovornosti, kao što sam to uvek činila“, napisala je Čitaku.

Istakla je da joj je bila čast i privilegija da kao ambasador služi tri premijera i dva predsednika Kosova.

„U SAD-u sam predstavljala Kosovo onako kako sam najbolje znala. Moja inspiracija je uvek bila i ostaće građani Kosova koje sam zastupala u Vašingtonu. Ne postoji večni ambasador. Samo Kosovo i služba za njega su večni“, napisala je ona.

Ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca je danas na fejsbuku objavio da je predsedniku Kosova predložio je povlačenje pet ambasadora i dva generalna konzula Kosova, među njima i ambasadorke Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku.

„Od početka svog mandata obavezao sam se da ću uspostaviti red i zakon u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore. Jedan od sledećih koraka je zahtev za povratak političkih ambasadora koji su okončali četvorogodišnji mandat predviđen zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo“, napisao je Konjufca na fejsbuku.

Konjufca je u ime Vlade, predložio povlačenje političkih ambasadora Vljore Čitaku, Edona Cane, Ljirima Grajčevcija, Špenda Kalabe, Iljbera Hise kao i generalni konzula Ramadana Avdiua i Mimoze Ahmetaj .

Agencija Beta saznaje da su šest od sedam visokih diplomatskih predstavnika kadrovi Demokratske partije Kosova dok je poslednji iz redova Alijanse novo Kosovo, čiji je lider Bedžet Pacoli bivši ministar spoljnih poslova.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.