“Vlastima može da se da kredit za pobedu u sluđivanju naroda, ali ne i za pobedu nad virusom…”

3
Foto: Medija centar Beograd

Karikaturista Dušan Petričić izjavio je da ne očekuje da će se država odužiti na pravi način medicinskim radnicima koji su poneli najveći teret u toku epidemije koronavirusa, jer je ponašanje vlasti, kako kaže, ozbiljna lakrdija.

Petričić je naglasio da već godinama učestvujemo u imitaciji života, da su sve institucije samo jedna vrsta imitacije, a tako ocenjuje i predstojeće izbore – kao imitaciju izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak sa medicinskim radnicima i obećao je da će se država odužiti zdravstvu.

“Naravno da je to manipulacija, kao i sve ostalo. To kako se država odužuje bilo kojoj struci, to nam je poznato. Sve je to deo igre u kojoj učestvujemo”, kazao je Petričić u Novom danu TV N1.

 “Te priče o pobedama, ja bih bio malo obazriv. Stvari koje su nam nametnute od države i vlasti u vreme policijskog časa, ja sam se pridržavao zdravog razuma i logike, da se treba čuvati u ovakvim situacijama, ne dao mi Bog da sam se oslonio na ono kako će mi vlast reći da treba da se ponašam sve ovo vreme, jer je jasno je da je od uvođenja vanrednog stanja do završetka sve bilo nategnuto i izmišljeno. Na nama je i sada da zadržimo određenu dozu ozbiljnosti u odnosu na opasnost, koja po meni, sasvim sigurno još nije prošla”, izjavio je Petričić.

Kako je rekao, svi smo svedoci šta se dešavalo od početka epidemije i kao se vlast ponašala.

“Dobar deo nas zna kako su stvari od prvog dana tekle, od onoga cirkusa na početku, one konferencije za novinare, pa iznenadnog uvođenja policijskog časa, pa posle dva meseca iznenadnog ukidanja. Sve je to ozbiljna lakrdija. Ako se govori o pobedi nad virusom, ne verujem da je ova vlast bilo šta uradila i da može da im se da kredit u pobedi nad virusom. Može da im se da kredit za pobedu nam penzionerima, za sluđivanje naroda, ali ne i za pobedu nad virusom”, rekao je Petričić.

Dodaje da vlast nije uticala na pobedu nad virusom, a to, kaže, pokazuju brojke.

“Ovako smešna i lakrdijska vlast ne može nikako da ozbiljno utiče na pobedu nad virusom. Ako pogledamo broj obolelih i umrlih na Balkanu uopšte, nije mi jasno kako je manji u odnosu na druge zemlje u svetu. Fakat je da smo relativno dobro prošli u odnosu na neke zemlje u svetu, ali smo jako loše prošli, izrazito loše u našem okruženju”, kaže Petričić.

I pored verbalnog zalaganja države, zdravstvenim radnicima su kasnile plate, a ne zna se ni šta je sa obećanim povećanjem od 10 odsto.

“Čim dođemo na nivo brojki, jasno se vidi da se radi o očiglednim prevarama. Pratim kao i svaki građanin šta se događa, imamo i ovu situaciju sa ovih prljavih 100 evra, naših para, koje su nam udelili. Tako čitam i ovo s lekarima i njihovim platama. Iritirajuće je da je u poslednja dva meseca, medicinsko osoblje bilo najistureniji deo društva, i ako u takvoj dramatičnoj situaciji ova država nije uspela da im jasno i pošteno ispuni obećanje, ne znam u kojoj bi mogla”, upitao je Petričić.

REM neće teretiti vlasnika Pinka Željka Mitrovića za promovisanje ozoniranja na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

“Sve što se oko nas događa, sve je to deo istog narativa kojeg gledamo i živimo u poslednjih devet godina. Ovo što mi danas živimo zove se imitacija života. Imamo situaciju u kojoj su sve institucije imitacija, institucija predsednika države je imitacija, REM je imitacija, parlament je imitacija. Tako su i izbori samo jedna imitacija, a na žalost, i birači koji će u njima učestvovati su takođe jedna velika imitacija”, naglasio je Petričić.

Osnovni cilj je da se izađe iz te imitacije, kaže on.

“Ali to nije ni blizu, nije na vidiku, ali ne sumnjam da će se i to jednog dana desiti”, uveren je karikaturista.

3 KOMENTARA

  1. Gkadak i britak um ,kao skalperom, sece naprednjacku tupost i ogranicenost . Samo napred.

Comments are closed.