Vlasti u Vuhanu planiraju da testiraju sve stanovnike tog grada do 20. maja

0
Profimedia

Vlasti u Vuhanu, kineskom gradu gde je izbila pandemija koronavirusa, planiraju da testiraju svih 11 miliona stanovnika u narednih deset dana, preneli su kineski mediji.

Zvanična najava nije objavljena, ali lokalni zvaničnici su potvrdili da su primili naredbu od gradskog štaba za koronavirus, iako još nije jasno da li će se i kako sprovesti tako masovno testiranje. Nalog je stigao nakon oktrića šest novozaraženih u stambenom naselju u gradu prošlog vikenda, nakon više od mesec dana bez potvrđenih slučajeva.

Iznenadna naredba zbunila je lokalne zvaničnike, a čovek koji se javio na gradonačelnikovu telefonsku liniju rekao je da okruzi imaju deset dana da organizuju testiranje na područjima za koja su nadležni.

Glavna državna informativna veb stranica objavila je da je dobila implementacioni plan za Vuhan u kojem se navodi da svi stanovnici tog grada treba da budu testirani do 20. maja. U nalogu se navodi da bi testiranje trebalo pre svega usredsrediti na starije osobe, gusto naseljene delove grada i one sa mobilnom populacijom, ali je nejasno hoće li se samo ti ljudi testirati ili je njima samo dat prioritet.

Jedan od stručnjaka sa Univerziteta Vuhan rekao je za novine Global tajms da je već testirano tri od pet miliona stanovnika, što bi značilo da je za testiranje ostalo još šest do osam miliona građana.

Vuhan je područje u Kini koje je najteže pogođeno pandemijom, a od 4.633 prijavljenih smrtnih slučajeva u celoj zemlji, 3.869 je zabeleženo u tom gradu.

(Beta)