Vlasti SAD oduzele 90.000 dolara muškarcu koji je prodao snimak ubistva žene u Kongresu

0

 (Beta) – Američke vlasti su oduzele 90.000 dolara muškarcu iz savezne države Juta koji je medijima prodao snimak ubistva žene tokom nereda u Kongresu SAD 6. januara.

Prema sudskim dokumentima, Džon Erl Saliven je snimio sukob policije i pristalica tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa u Kongresu i trenutak kada je upucana demonstrantkinja Ešli Bebit, koja je kasnije umrla.

On se predstavio kao nezavisni novinar koji je izveštavao o neredima i prodao taj snimak američkim medijima za 90.000 dolara, navodi Glas Amerike.

U medjuvremenu je utvrdjeno da je on učestvovao u nasilju i da je ohrabrivao druge Trampove pristalice da “zapale” zgradu Kongresa.

U neredima tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba. Za nasilje je do sada optuženo 440 osoba.

Neredi su izbili odmah posle Trampovog mitinga u Vašingtonu, na kojem je on usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se “djavolski bore” protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Tramp, optužen da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres, opozvan je u donjem domu Kongresa, ali ga je Senat oslobodio krivice.