Vlasti SAD: “Isporuka oružja Ukrajini mogla bi da se zakomplikuje”

0
EPA-EFE/STRINGER

(Beta-AFP) – Zapadne zemlje su do sada uspešno isporučivale oružje Ukrajini, ali bi ova podrška mogla da postane komplikovanija u narednim danima, upozorila je danas zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman koja se nalazi u poseti Španiji.

“Međunarodna zajednica je imala brzu reakciju i pronašla je načine da ratnu opredmu dostavi Ukrajini, ali bi to moglo da postane teško u narednih nekoliko dana i moraćemo da pronađemo druge načine”, rekla je Vendi Šerman novinarima u Madridu ali nije navela druge detalje.

Nekoliko zapadnih zemalja poslalo je oružje, municiju i drugu opremu u Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara.

SAD su u februaru odobrile slanje vojne opreme u vrednosti od 350 miliona dolara (321 milion evra) za pomoć ukrajinskoj vladi u borbi protiv invazije.

Lideri Evropske unije dogovorili su se da finansiraju kupovinu i isporuku naoružanja Ukrajini u iznosu od 450 miliona evra.

Kijev je zatražio od svojih zapadnih saveznika da povećaju svoju vojnu pomoć, uključujući posebno borbene avione. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je da se obezbede avione ruske proizvodnje, za koje su ukrajinski piloti obučeni.

“Važno je da ono što šaljemo bude ono što predsednik Zelenski traži, jer on zna šta je njegovoj vojsci najpotrebnije”, rekla je Vendi Šerman.