“Vlast u Herceg Novom moguća bez DPS-a i Demokratskog fronta”: Demokratska Crna Gora proglasila pobedu

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Koalicija “Ni lijevo, ni desno – pravac Novi” koju predvodi Demokratska Crna Gora je proglasila pobedu na lokalnim izborima u Herceg Novom.

Lista na čijem čelu je sadašnji predsednik opštine Stevan Katić, a u kojoj su uz Demokrate i Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije osvojila je, prema njihovim projekcijama, 10 mandata. Prema istim projekcijama, osam mandata je osvojila koalicija oko Demokratske partije socijalista – “Evropski tim za Herceg Novi”, dok su po sedam mandata osvojili Novska lista i koalicija “Za budućnost Herceg Novog i Boke” okupljena oko Demokratskog fronta. Građanski pokret URA je osvojio dva mandata, a koalicija oko Prave Crne Gore jedan mandat.

Herceg Novi je prvi grad od uvođenja višepartijskog sistema, a koji je bio opština i u jednopartijskom sistemu, u kom je moguće formirati vlast bez Demokratske partije socijalista, Demokratskog fronta ili Socijalističke narodne partije.

Rast Demokrata i URA, debakl DPS i SD, Novska lista iznenađenje

Koalicija oko Demokrata je uspela da poveća broj glasova i u odnosu na parlamentarne izbore u avgustu prošle godine i u odnosu na prethodne lokalne izbore 2017, s tim što je izlaznost na parlamentarnim izborima bila skoro 10 odsto veća nego na jučerašnjim izborima koji su imali istovetnu izlaznost kao prethodni. Demokrate su osvojile oko 4.800 glasova, odnosno 28 odsto, u avgustu je za njih glasalo 3.900 glasača (20.6 odsto), a 2017. skoro isti broj glasača što je tada činilo 24.2 odsto.

Demokratska partija socijalista je doživela potpuni debakl sa oko 3.600 osvojenih glasova u koaliciji sa Socijaldemokratama. To je oko 1.400 glasova manje nego u avgustu, a čak preko tri hiljade glasova manje nego na novskim izborima 2017. U procentima je to sada 21 odsto u odnosu na preko 26 odsto u avgustu i 36 odsto 2017.

Rezultatom teško da su zadovoljni i u koaliciji “Za budućnost Herceg Novog i Boke” koja je osvojila oko 19 odsto glasova, što je oko 3.200 glasova. Iako je teško uporedivo sa izborima u avgustu, gde nije bilo Novske liste, a gde je Prava Crna Gora nastupila u okviru te koalicije, ipak je očigledna ogromna razlika od čak pet hiljada glasova manje, što je bilo preko 43 odsto ukupnih glasova. Ostvarili su bolji rezultat nego 2017. godine kada su Demokratski front i Socijalistička narodna partija nastupili odvojeno i imali oko 2.700 glasova zajedno, odnosno oko 16 odsto.

Veliki rast je ostvarila Novska lista, koja je na prethodnim lokalnim izborima imala tri odbornika, a sada su porasli za oko dve hiljade glasova i imaće sedam odbornika, odnosno sa manje od osam odsto su stigli na preko 19 procenata.

Građanski pokret URA je imao skoro isti broj glasova kao u avgustu, ali je tada izlaznost bila 10 procenata veća, pa je tako sa šest odsto ta partija stigla na skoro osam odsto. To je daleko bolji rezultat od prethodnih lokalnih izbora, kada su u koaliciji sa SDP imali dvaput manje glasova, odnosno četiri odsto.

U parlament je ušla i koalicija “Pravi Novi – sloboda u našim rukama” okupljena oko Prave Crne Gore. Oni su uzeli oko 700 glasova, odnosno nešto preko četiri odsto i imaće jednog odbornika.