“Vlast u Crnoj Gori želi sukob, ne odgovarati ne provokacije”: Sinod SPC o hapšenju episkopa Joanikija

0
Fotografija: Igor Pavićević

Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) najoštrije je osudio “najnoviji progon” SPC u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika” od strane crnogorske vlasti, koja, “pod lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vernim narodom”.

Sinod je, u saoštenju, apelovao na vlast u Crnoj Gori da “prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca”.

“Izražavamo veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i nadamo se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob kako bi za isti optužila SPC i njene vernike”, naglasio je Sinod.

Sinod je poručio da je “svakome ko je razuman i dobronameran jasno da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora”.

(Beta)