Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je u Danu uživo na TV N1 da se retko dešava da dve opozicione stranke uzmu prva dva mesta, a da se to upravo dogodilo na kosovskim parlamentarnim izborima.

„To je ozbiljan znak dosadašnjim vlastima da društvo Kosova, ili većina, ne želi nastavak te politike. Mislim da se ulazi u jednu komplikovanu fazu formiranja vlasti Kosova, što može imati uticaja i na dijalog. Teme korupcije i iseljavanja opredelile su birače Kosova“, kaže on.

Kako kaže, nastavak dijaloga je moguć.

„Desiće se sada ili kasnije, ali očigledno da se neće ostvariti prognoza Metjua Palmera da će se stvari rešiti između dva izbora. Mislim da će proces konstituisanja vlasti trajati do novembra“, kaže on.

Komentarišući izjavu Marka Đurića da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu, Janjić kaže da je to normalno.

„Ako je Srpska lista državni projekat, ako njom upravlja Beograd, a upravlja, zašto kriti, to je normalno, ali postavlja se pitanje – da li će Srpska lista biti potrebna. Ako se napravi šira koalicija, onda je pitanje da li je Srpska lista potrebna vladajućoj većini. Jedina šansa za Srpsku listu je da Kurti pokuša da formira vladu, njemu će svakako biti potrebna“, kaže Janjić.

Iako on ističe da će Srpska lista biti neophodna Kurtiju ako bude želeo da formira vladu, upravo je predsednik partije Samoopredeljenje rekao da će njegova vlada, ako bude u situaciji da je kreira, imati predstavnika srpske manjine, ali da to neće biti niko iz Srpske liste.

Komentar(1)

  1. TAJ I TAJČI
    8. oktobra 2019. 12:50

    re: Neizvesno da li Tači ostaje glavni pregovarač Vezu između ta dva tajkuna teško da će ko da rasturi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.