Vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji: “Goriva ima, nije dozvoljeno ograničavanje njegove prodaje”

1
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

(Beta) – Vlada Srbije pokušaće danas da reši problem “zamrznutih” maloprodajnih cena evropremijuma 95 i evrodizela kako bi sprečila da pojedine pumpe zbog neisplativosti prodaje ograničavaju količine koje kupuju potrošači, saznaje danas agencija Beta.

Tih vrsta goriva, kako tvrde u vladi Srbije, a i vlasnici pumpi, ima dovoljno na zalihama, ali problem je nastao što je cena sirove nafte sa oko 90 dolara po barelu skočila na 112-114 dolara, a cene evrodizela i evropremijuma u maloprodaji ograničene su pre tog poskupljenja.

Zbog toga se, trgovcima u maloprodaji, kako su naveli, više ne isplati da te vrste goriva prodaju po ograničenim cenama od 171 dinara za evropremijum BMB 95, i 179 za evrodizel.

Vlada Srbije je 10. februara donela uredbu kojom je na mesec dana ograničila dve vrste goriva evrodizela i evropremijuma na 179 dinara po litru, odnosno 171 dinar po litru.

Nabavna cena evrodizela u veleprodaji je danas 183 dinara po litru, a oni su dužni da ga prodaju za 179 dinara po litru.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić rekao je da nafte ima na zalihama za sledeća dva meseca, ali da oni očekuju da se problem razreši tako što će se doneti nove ograničene maloprodajne cene za te dve vrste goriva u kojima bi bila uračunata nova marža trgovaca jer se ona koja je obračunata kada su ograničene cene “istopila” zbog povećanih troškova nabavke.

“Pumpe koje su pokušale da ograniče prodaju te dve vrste goriva nemaju pravo da to čine. One su u ovoj situaciji samo pokušale da smanje gubitak, što nije dozvoljeno”, rekao je Rakić agenciji Beta.

Dodao je da pumpe ako im se ne isplati mogu da na određeno vreme obustave prodaju.

Rakić je rekao da Srbija od oko tri miliona tona sirove nafte, kolike su godišnje potrebe, godišnje uvozi više od dva miliona tona, a da je domaća proizvodnja oko 800.000 tona.

Istakao je da je teško proceniti šta će se dešavati na globalnom političkom i ekonomskom nivou, nakon isteka dva meseca za koja su u Srbiji obezbeđene rezerve, s obzirom na to da naftu uvozi ruska firma Gasprom.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da je trgovcima goriva postalo neisplativo da ga kupuju po visokim cenama u veleprodaji, a prodaju jeftinije u maloprodaji.

“Goriva u rezervama u ovom trenutku ima dovoljno, ali neće biti moguće prodavati ga u maloprodaji po ovim ograničenim cenama”, rekao je Atanacković.

1 KOMENTAR

  1. Vlada, resorni ministar moze u i vanrednom i redovnom stanju donositi odluke, uredbe, sto se tice goriva, namirnica, struje, vode ogranicavati cenu kao i kurs u skladu sa zakonom i ustavom.. ogranicavanje cena je u skladu jer se dobrocinstvo za zivot smatra pozitivnim, tako da ima lufta cak i spustiti cenu podizati diskutabilno.. jer nizim pravnim aktima moze se u ovom slucaju vaze za fizicka lica kao korisnike davati veca prava uredbama, odlukama i nizim pravnim aktima dok vece obaveze(cinjenje, necinjenje, trpljenje, radnja) ne moze.. znaci vece pravne pogodnosti mogu ali ne mogu vece obaveze(ustav)

Comments are closed.