Vladimir Pištalo: „Ovo mesto je kao rana, kad se uhvati krasta, strgnu je prljavi nokti“

0
Foto: N1 printscreen

„Nekad mi se čini da je ovo mesto rana, kad se god na njoj uhvati krasta, strgnu je prljavi nokti. Za to bi nam trebale dve generacije mirnih dana. A to nikad nismo imali“, rekao je književnik Vladimir Pištalo u intervjuu za list „Danas“.

Na pitanje da li su ljudi sa ovih prostor imali primer „uspešnog političara koji gradi zadužbinu u srcima“, kako je to napisao u jednom eseju, Pištalo je rekao da mu je teško da o tome govori iz sadašnje perspektive.

Govoreći o aktuelnoj vlasti u Srbiji, Pištalo je rekao da bi političari morali da imaju plan šta da rade u ovoj situaciji, jer bi, prema njegovim rečima, kratkoročna rešenja proizvela dugoročne posledice.

„Moj prijatelj je otišao u dispanzer u Pančevu. Video je da sestra koju zna godinama otišla u Nemačku. Druga sestra je sedela za stolom i čitala nemačku gramatiku. ’Ko će da nas leči?’, upitao je moj prijazelj. ’Pa doći ćete i vi u Nemačku’. Nemac Taube je u 18. veku napisao da Srbi na budućnost gledaju kao  prazninu“, rekao je Pištalo za Danas.

On je u intervjuu ocenio i da bi Andrić bio veliki pisac u bilo kojoj književnosti.

„Niko nam ne brani da učimo od Andrića, a ne od tabloida, od trajnog a ne prolaznog“, rekao je Pištalo.

On je kazao i da nas je pre društvenih mreža, razočarala televizija.

„Televizija je mogla da postane najvažnije sredstvo masovnog obrazovanje, a pretovorila se u nešto upravo suprotno. Iz soba odjeka izlazimo čitajući knjige koje sami biramo. Kineska poslovica kaže: knjiga je vrt u džepu. Niko nam ne brani da otvorimo knjigu i uđemo u taj vrt“, rekao je on.

Vladimir Pištalo će beogradskoj publici 13. juna na Kolarcu predstaviti najnoviju knjigu „Značenje Džokera“.