„Uprkos činjenici da sam odrastao u vremenu kada je odrednica ‘elita’ bila gotovo pogrdna i optužujuća, iskreno verujem da se ona zapravo odnosi na one pojedince koji imaju znanje i imaginaciju da iz različitih, pa i nepoželjnih uglova sagledaju fenomene i pravce u kojima se određeno društvo kreće, da pri tome ne robuju nikakvim, a posebno ne ideološkim predrasudama u obračunu ili suočavanju sa kolektivnim zabludama i mitovima, ali i pri ličnom egzorcizmu u obračunu sa đavolom u sebi, uz očuvan osećaj dužnosti prema opštem i spremnost da se upuste u rizik iskazivanja mišljenja, bez obzira na to da li je u kontradikciji sa očekivanjima kolektivnog uva“, piše u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

O odnosu naroda i elite puno se pričalo prethodnih dana i nedelja, a šta je o tome napisao akademik Kostić možete da pročitate u letnjem dvobroju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 25. jula.

©Copyright Nedeljnik

Zabranjeno prenošenje, preštampavanje i korišćenje bez odobrenja redakcije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 8. avgusta.

Komentara

 1. Miodrag Stojkovic
  25. jula 2019. 13:14

  Slazem se i kako gospodin Kostic kaze "iskreno verujem da se ona (odrednica elita) zapravo odnosi na one pojedince koji imaju znanje i imaginaciju da iz različitih, pa i nepoželjnih uglova sagledaju fenomene"... Nazalost gospodin Kostic namerno zaboravlja da je slika drustva - slika SANU: cutanje i prohvatanje falsifikata, cutanje i prihvatanje prodaje zemlje i odlaska ljudi. Cutanje kada je potrebno a onda nesto mudro reci, kada ne skodi i sve u monologu, najvise u dijalogu - sa novinarima. To nije ono za sta se Vi u tekstu zalazete, kritika iz razlicitih uglova je i kada se ukazuje na ocigledne greske rada SANU. Niste dozvolili naucni skup o Kosovu, 'nepodobne' akademike iskljucujete iz dijaloga (ili interne e mail prepiske), gostujete sami u emisijama, tribinama bez obzira sto pojedinci ukazuju na propuste u radu Akademije i pozivaju na razgovor, sa Vama ili bilo kojim celinikom SANU... Kakve kriticare Vi i SANU zapravo zelite? One koji kritikuju druge a ne Vas i SANU? Imate matricu po kojoj odredjujete ko je elita i ko se zapravo kvalifikuje da stekne pravo na kritiku? Izgleda da su Vam drazi oni koji cute ili stalno potvrdno klimaju glavom. Zao mi je, takva matrica nam je poslednjih godina suvise poznata i nimalo draga. I neprihvatljiva. Badava Vase lepe reci o eliti i kriticarima ako ih sami ne trpite. Miodrag Stojkovic, Boston

  1. nebojša
   25. jula 2019. 15:00

   Ako ste bili u Srbiji pa otišli i vaše ime nema težinu. .Šta reći.

   1. Miodrag
    25. jula 2019. 16:53

    Vama vazno i odakle se govori? Pomislio bi covek da ste onaj Nebojsa iz Beograda...

 2. Anonimni
  25. jula 2019. 14:57

  Da

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.