Vladika Jovan Ćulibrk: “Ne možemo reći da se o Jasenovcu nije govorilo u socijalističkoj Jugoslaviji, ali da se manipulisalo načinom sećanja, to apsolutno”

0
screenshot/hrt

(Beta) – Episkop slavonski Jovan izjavio je da “Jasenovac leži u središtvu srpsko-hrvatskih odnosa, pogotovo odnosa Rimokatoličke (RK) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Drugom svetskom ratu, pa je bio u središtu razgovora mešovite komisije RK i SPC.

“Zato sam veoma zadovoljan jer je taj dijalog bio s poštovanjem, bio je čovekoljubiv, s razumevanjem”, rekao je episkop Jovan za list Politika, govoreći o radu mešovite komisije RK i SPC o istorijskoj ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Kako je naveo, za godinu dana sumirano je ono što se znalo, ali je to uradjeno u jednom “hrišćanskom maniru”.

“Takodje, imate biskupa Antuna Škvorčevića, koji svake godine organizuje sećanje na Jasenovac, na koje dolaze i drugi biskupi, pa je i papski nuncij bio već dva puta”, naglasio je vladika Jovan.

Govoreći o odnosu prema logoru Jasenovac posle Drugog svetskog rata, on je ocenio da je “Jasenovac bio prevelik da bi se prećutao, ali je zato trebalo sećanje na njega apstrahovati”.

“Ne možemo reći da se o Jasenovcu nije govorilo u socijalističkoj Jugoslaviji, ali da se manipulisalo načinom sećanja, to apsolutno. Apstrahovani su narodi kao takvi, razlozi zbog kojih su ubijani, sve se svelo na to da su apstraktni fašisti ubijali jednako apstraktne antifašiste”, rekao je vladika Jovan.