Vladika Irinej pisao Donaldu Trampu: “Intervenišite kod vlade Crne Gore…”

0
Foto Profimedia

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve Irinej (Dobrijević) pozvao je američkog predsednika Donalda Trampu da kod vlade Crne Gore interveniše da “pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja SPC u toj zemlji”, preneo je RTS.

“Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja”, rekao je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.

Mediji se pozivaju na pisanje portala Sabornik, prema kom je vladika Irinej u pismu Trampu naveo da se stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju verskih objekata SPC, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vekova, a što bi značilo gubitak verskog nasleđa i kulturne baštine.

“Gospodine Predsedniče, velikodušno ste učinili versku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu versku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja”, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se, inače, juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.