Vladi dozvoljeno da zatvori restorane i preduzeća: Švedska usvojila novi zakon za borbu protiv korone

0
Profimedia

(Beta) – Švedski parlament usvojio je danas zakon koji privremeno daje vladi nova ovlašćenja u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno dozvoljavajući da restorani i preduzeća budu prvi put zatvoreni.

Švedska vlada još nije precizirala kako i kada namerava da primeni zakon, dok se broj preminulih od posledica koronavirusa približava brojkama iz prvog talasa pandemije.

Novi zakon će omogućiti vladi uvođenje restriktivnih mera u određenim oblastima i izricanje novčanih kazni i sankcija za nepoštovanje zakona, što do sada nije bio slučaj.

Vlasti će moći da zatvore prodavnice, tržne centre ili javni prevoz, pa čak i da ograniče broj ljudi kojima je dozvoljeno da se okupe na određenim javnim mestima, umesto da uvode opšte mere.

Zakon, međutim, ne omogućava uvođenje karantina za sve stanovnike.

Švedska je, za razliku od ostatka Evrope, upravljala pandemijom na osnovu preporuka.

Kad je reč o zaštitnim maskama, one se dugo nisu preporučivale nigde u javnom prostoru, ali se od juče preporučuju u javnom prevozu i to samo u špicu.

Švedska, koja ima 10,3 miliona stanovnika, do sada ima više od 48.000 zaraženih od koronavirusa, a 9.262 osobe su preminule od posledica bolesti.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!