Vladeta Janković kao predsedavajući u Skupštini: “Srce države je ovde, a ne sa druge strane parka…”

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

U Domu Narodne skupštine konstituisan je novi 13. saziv Narodne Skupštine. Na sednici su verifikovani mandati poslanika, nakon čega su oni položili zakletvu. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković.

Trinaesti saziv Skupštine Srbije konstituisan je verifikacijom svih 250 mandata narodnih poslanika i polaganjem poslaničke zakletve.

Prethodno je tročlana komisija utvrdila da je svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u skladu sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

Predsedavajući skupštine, najstariji poslanik Vladeta Janković izjavio je pre pauze da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti.

“Ne zaboravimo i to je najvažnije, da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude kucalo ovde pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka”, rekao je Janković.

Dodao je da ako skupština nije ustrojena kako treba onda “u otkazu moraju biti” i ostale grane vlasti – izvršna koja postupa po neposrednom diktatu vodje a posebno pravosudna čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki gradjanin bude nezaštićen i bespomoćan.

Janković je dodao Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja, a poštenih izbora ne može biti dok svaki i najudaljeniji gradjanin ne bude na RTS-u mogao da vidi šta govori vlast ali oni koji nisu na vlasti, i ne može biti poštenih izbora dok bude pritisaka i nasilja.

“Ne može biti poštenih izbora dok izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari i dok hir jednog čoveka bude iznad Ustava”, rekao je Janković u Skupštini.

Janković je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti.

U nastavku sednice, posle potvrđivanja poslaničkih mandata, predsedavajući skupštine Vladeta Janković obavestio je poslanike da treba da obrazuju poslaničke grupe i da se predsednici tih grupa sastanu u 13.00 časova oko daljih konsultacija.

Skupština nastavlja rad sutra u 10.00.