Vlada zamrzla cene za osnovne životne namirnice: Šećer, brašno, ulje…

2
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Vlada Srbije je na sednici donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica.

Kako se navodi u saopštenju, ova odluka se odnosi na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine, prenosi N1.

Dodaje se da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

2 KOMENTARA

  1. Kako će sada jadni pekari da prodaju kiflu za 40 din! Pšenice imamo da polovinu mozemo da izvezemo a alavci prodaju hleb za 80 din! Država je počela da uvodi red i to je dobro! Nesme da se dozvoli da se pšenica prvog kvaliteta izvosi a da se uvozi š kvalitet što je evidentno! Svaki laik moze to da utvrdi kušajuci hleb u Bgd i u unutrašnjosti!

  2. Hrana u Srbiji ne sme da bude skupa, Srbija je poljoprivredna zemlja. Sramota da narod u zemlji koja ima toliko oranica, gladuje.

Comments are closed.