Vlada usvojila Strategiju razvoja kulture do 2029: Ministarstvo je tretira kao “iskorak”

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja kulture do 2029. godine sa Akcionim planom, čiji je nacrt predložilo Ministarstvo kulture i informisanja, i za koju se navodi da predstavlja “iskorak u normiranju te oblasti”.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, usvajanje tog dokumenta od izuzetnog je značaja za kulturu, imajući u vidu da Srbija nikada nije imala strateški dokument koji uređuje ciljeve i prioritete razvoja u oblasti kulture. 

“Strategijom se definiše srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već i prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima”, navodi se.

Akcioni plan, kao sastavni deo Strategije, predviđa način ostvarivanja postavljenih ciljeva koji obuhvataju zakonodavnu aktivnost, kadrovsku politiku, opredeljenost za zaštitu i negovanje nacionalne kulture, zaštitu kulturnih prava nacionalnih manjina i drugih osetljivih društvenih grupa i unapređenje uzajamnog razumevanja.

Taj plan podrazumeva i široku dostupnost kulture i ravnopravno učešće u kulturnom životu, razvoj kulturnih potreba gradjana, posebno dece i mladih, naročito putem medija, zaštitu i vrednovanje kulturnog nasledja.

“Ministarstvo kulture i informisanja očekuje da će Strategija u najskorijem roku biti usvojena i u Skupštini Srbije”, dodaje se u saopštenju.