Vlada Srbije saopštila je večeras da Srbija raspolaže sa više od 260.000 PCR testova na koronavirus, da se ta količina redovno dopunjava i odbacila navode da testova na virus nema dovoljno.

U saopštenju se tvrdi da je Srbija do sada uradila više od 400.000 testova i da je po tome jedna od evropskih zemalja sa najviše testiranih.

Ponovljeno je da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, dodaje Vlada Srbije.

Građani kojima je negativan rezultat PCR testa neophodan zbog putovanja u inostranstvo, mogu uz prethodnu uplatu 6.000 dinara, test uraditi u nadležnim institutima i zavodima za javno zdravlje.

Navodi se da je do nestašice briseva za PCR testove na pojedinim lokacijama dolazilo zbog većeg broja zahteva za testiranje u sezoni godišnjih odmora.

U saopštenju piše da je PCR najskuplja vrsta testiranja koja se „u regularnim uslovima relativno retko sprovodi“, da su kapaciteti za takvo testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni te da činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana predstavlja „veliki uspeh zdravstvenog sistema Srbije“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Bobby
    1. јул 2020. 08:26

    "Ponovljeno je da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test." Ово углавном нема везе са стварношћу. Колико се људи јавља у амбуланте, са истим симптомима и бивају враћени кући, без икакве дијагностике. Ко не зна, или није сигуран, да је имао контакт са covid позитивном особом, што је прво питање тамо, бива упућен кући, на кућно лечење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.