Vlada Srbije: “Duplirane nagrade sa osvajanje medalja na OI”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predloge zakona koji regulišu saradnju sa Austrijom i Marokom, u oblasti zaštite od katastrofa i u oblasti odbrane, Strategiju za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje, izmenu Uredbe o sportskim priznanjima i novčanim nagradama, kao i zaključak o liberalizaciji ulaska u Srbiju po reciprocitetu iz 25 zemalja, povodom epidemije koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, prema usvojenim izmenama Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama kojom se one uvećavaju, za osvojenu zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju nagrada će iznositi 70.000, 60.000, odnosno 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, čime je “visina nagrada duplirana u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine”.

“Usvojena je Strategija za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje za period od 2021. do 2025. godine, s obzirom na to da je Srbija opredeljena da i dalje razvija svoj administrativni i regulatorni okvir kako bi unapredila nivo primene mera u ovoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Članovi vlade usvojili su Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv koronavirusa, što važi za Monako, Kipar, Liban, Moldaviju, Gruziju, San Marino, Tunis, Hrvatsku i Slovačku, čiji će građani moći sa ovom potvrdom da uđu u Srbiju od ponoći 24. jula.

Doneta je odluka i da se dozvoli ulaz licima koja imaju potvrdu o preležanom kovidu-19, pozitivan PCR ili antigenski test, od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od šest meseci, što će takođe važiti od ponoći 24. jula za građane SAD, Španije, Austrije, Bugarske, Grčke, San Marina, Luksemburga, Andore, Slovenije, Tunisa, Turske, Hrvatske, Rumunije, Nemačke, Švajcarske i Danske.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o proglašenju “Кovačevića pećine” u opštini Кrupanj za spomenik prirode, “s obzirom na to da predstavlja najduži i najznačajniji speleološki objekat u ovom delu zapadne Srbije”.