Vlada Slovenije još jednom potvrdila da ne stoji iza “non pejpera”: “Nismo se bavili raspadom BiH”

0
Printscreen/YouTube/Nova24TV Slovenija

(Beta) – Vlada Slovenije danas je saopštila da nikada nije raspravljala i niti stoji iza takozvanog “non pejpera”, u kome se govori o raspadu Bosne i Hercegovine i prekrajanju granica na Balkanu.

“Ni Vlada niti bilo koje vladino telo nije razmatralo, pripremalo ili raspravljao o bilo kojem izveštaju iz 2011. godine, kako je to rekao (bivši poglavar Islamske zajednice u BiH) Mustafa Cerić u pismu bivšem predsedniku Milanu Kučanu, niti o navodnom ‘non pejeperu’ na koji se poziva”, saopšteno je iz Vlade Slovenije, preno je sarajevski portal Klix.

Još je ističe da se slovenačka vlada “u bilo kom drugom kontekstu nije bavila raspadom Bosne i Hercegovine, na koji se odnosi navodni dokument”.

Dodaje se da ni Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije niti bilo koje drugo ministarstvo sadašnje Vlade Republike Slovenije nije bilo uključeno u bilo kakve takve aktivnosti.

“Slovenija, zajedno s ostalim zemljama u regiji, Evropskoj uniji i šire, čini sve napore da ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana u evroatlantske integracije. Čineći to, uverena je da nijedan korak u ovom smeru ne bi smeo ugroziti mir i suživot u BiH, kao i u celoj u regiji zapadnog Balkana”, navodi se u reakciji.

Ovakva reakcija Vlade Slovenije usledila je nakon što je bivši poglavar IZ u BiH Mustafa Cerić uputio otvoreno pismo bivšem predsedniku Slovenije Milanu Kučanu, povodom “non pejpera”, za koji je slovenački portal Necenzurisano naveo da ga je u sedište EU u Briselu uputio premijer Slovenije Janez Janša.

“Vi ste se još 2011. godine pitali, dok ste bili na funkciji specijalnog izaslanika slovenačke vlade za Bosnu – ‘Žele li uopšte sami građani Bosne i Hercegovine tu državu ili ne'”, napisao je Cerić u otvorenom psimu Kučanu.